Ogórki kiszone w słoikach

Opublikowano: 13.05.2023 r., 14:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki kiszone w słoikach przełożone do miseczki.
Ogórki kiszone w słoikach
Ogórki kiszone w słoikach to doskonała opcja na smaczne przetwory, które są proste, doskonale smakują, a w dodatku są doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii.
Przygotowanie 15 min
34 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Sól (40 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (65 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, słoiki

Przepis na ogórki kiszone w słoikach krok po kroku

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj, by dobrze się rozpuściła.

Ogórki dobrze wyszoruj.

Ogórki poukładaj do słoików. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper oraz ząbki czosnku.

Całość zalej roztworem wody z solą i dobrze zakręć.

Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.

Po tym czasie możesz je zjadać lub zapasteryzować, żeby powstrzymać dalszą fermentację.

Jak oceniasz przepis na ogórki kiszone w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ogórków kiszonych w słoikach

Ogórki kiszone w słoikach to doskonała opcja na smaczne przetwory, które są proste, doskonale smakują, a w dodatku są doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii.

Przepis na ogórki kiszone w słoikach to dobry pomysł na przygotowanie przepysznych kiszonek na zimę. Te ogórki są tak dobre, że momentalnie znikają ze słoika, dlatego lepiej przygotować ich większą porcję, tak, by starczyły na dłużej. Są niezwykle smaczne i aromatyczne. Te pyszne ogórki są również bardzo zdrowe. Zawierają probiotyczne bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, mają także mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Będą idealnym wyborem na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o zdrowe i dobrze zbilansowane menu. Dostarczają również sporo błonnika. Ze względu na małe skomplikowanie całego procesu ten przepis zawsze się udaje, a ogórki, które z niego wychodzą, są po prostu przepyszne. Smakują dużo lepiej niż sklepowe odpowiedniki, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by przygotować je samemu w domu. Sprawdzą się również dla miłośników gotowania, którzy kochają przetwory, zwłaszcza te w wersji wytrawnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki kiszone w słoikach, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego, ile soli należy dodać do zalewy, by ogórki wyszły naprawdę smaczne. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak pozytywnie zaskakuje każdego, kto ich spróbuje. Te z tego przepisu są idealnie chrupiące i jędrne. Mają również wspaniały czosnkowy smak, dzięki dość sporemu dodatkowi tego składnika. Na pewno przekonają do siebie wszystkich, którzy nigdy nie próbowali tego pysznego specjału. Sprawdzą się jako surówka, dodatek do kanapek czy pysznej sałatki. Można je jeść w całości, kroić czy trzeć. Nadają się również na pyszną zupę ogórkową. Ogórki smakują wybornie, a przy tym wspierają zdrowie i odporność organizmu, dlatego powinny gościć w diecie jak najczęściej. Na szczęście ich smak jest bardzo uniwersalny, dlatego można je dodawać do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Te domowe przetwory na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Z tego przepisu można również zrobić ogórki kiszone na zimę, wystarczy tylko popakować je w mniejsze słoiki i poddać domowej pasteryzacji, by się nie zepsuły. Ta receptura pokaże ci, jak się robi najlepsze ogórki kiszone. To dobry przepis nawet dla początkujących.

Alergeny w ogórkach kiszonych w słoikach

Lista alergenów dla ogórków kiszonych w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki kiszone w słoikach

Wartości odżywcze ogórków kiszonych w słoikach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo soli, więc powinny na nią uważać osoby z problemami z układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
18.47
34.72
Białko (g)
0.89
1.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
4.22
7.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
6.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
26.75
50.28
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.95
14.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.19
0.36
Foliany (µg (mcg))
14.94
28.09
Beta karoten (µg (mcg))
49.87
93.75
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
1385.16
2604.10
Potas (mg)
180.72
339.75
Wapń (mg)
30.31
56.98
Fosfor (mg)
27.87
52.39
Magnez (mg)
15.21
28.60
Żelazo (mg)
0.67
1.26
Cynk (mg)
0.25
0.48
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kiszonych w słoikach 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kiszonych w słoikach

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
65 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 3
6.50
Za 65 g
Koszt składników
23.50