Odżahuri
- Szynka wieprzowa surowa (400 g)
- Ziemniaki późne - 4 szt (300 g)
- Cebula (100 g)
- Pomidor - 2 szt (360 g)
- Papryczka chili zielona świeża - 1 szt (4 g)
Przepis na odżahuri krok po kroku
Dobrze rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojone w kostkę mięso.
Do mięsa dodaj posiekaną w piórka cebulę i podsmaż razem przez około 5 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, dodaj do garnka.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
Danie zalej 1,5 szklanki wody i dodaj przyprawy, a także drobno posiekaną papryczkę.
Całość duś razem przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Więcej informacji na temat odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy okazji niezwykle sycące. Będzie świetną propozycją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Składają się na nie ziemniaki, mięso wieprzowe i warzywa. Najlepiej pasuje na obiad, czy sycącą kolację. To potrawa, która na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom dań jednogarnkowych.
Odżahuri oznacza rodzinny i jak najbardziej pasuje do tego dania. Jest ono tak duże i sycące, że spokojnie naje się nim cała rodzina. Z tego względu świetnie sprawdzi się na codzienne posiłki, ale również na spotkania w gronie najbliższych. Danie dostarcza dość sporo kalorii, dzięki temu syci na długie godziny. Będzie idealnym pomysłem zwłaszcza na zimowe danie. Jest aromatyczne i rozgrzewające, ze względu na naprawdę sporą ilość użytych przypraw. To właśnie w nich ukryte jest powodzenie tego dania.
Przepisów na tą potrawę jest naprawdę wiele. Tak naprawdę w każdym gruzińskim domu przygotowuje się tą potrawę nieco inaczej, bazując na podobnych składnikach, jednak zmieniając nieco kompozycję. Wersja w tym przepisie jest połączeniem kilku najpopularniejszych, dzięki czemu jak najbardziej oddaje ducha tego smacznego dania. By je stworzyć nie potrzeba zbyt wielu składników. Podstawowym jest na pewno mięso, w większości proponowana jest wieprzowina. Świetnie sprawdzi się szynka wieprzowa, gdyż jest niezbyt tłusta, a po obróbce staje się niezwykle miękka i soczysta. Ta receptura na pewno przypadnie do gustu zapracowanym osobom, gdyż nie trzeba w niej marynować mięsa. Wystarczy tylko dodać przyprawy podczas obróbki.
Dobór warzyw w tym daniu nie jest przypadkowy. Ziemniaki stanowią jego bazę, a cebula dodaje nieco ostrości, natomiast pomidory tworzą wspaniały sos po długim gotowaniu, który wspaniale otula resztę składników. Całość najlepiej smakuje podawana zaraz po ugotowaniu. Czas obróbki jest wystarczający, by stworzyć pyszne danie, ale w przypadku tej potrawy im dłuży czas podgrzewania, tym smaczniejsze się staje.
Alergeny w odżahuri
Lista alergenów dla odżahuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na odżahuri
Wartości odżywcze odżahuri
To zdrowe danie, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(291g)
Węglowodany
(291g)
Tłuszcze
(291g)
Witaminy
(291g)
Składniki mineralne
(291g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.