Przepis na obwarzanki krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 260 g 2 szklanki
  • Masło 50 g 1/4 kostki
  • Mleko 2% 100 ml
  • drożdże świeże 25 g
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duży garnek, papier do pieczenia, rondelek

W rondelku podgrzej mleko. Połącz je z 1 łyżką mąki, drożdżami i szczyptą cukru. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20-25 minut, by zaczyn zaczął pracować.

Do dużej miski włóż mąkę, dodaj posiekane masło i szczyptę soli. Dodaj małymi partiami zaczyn. Wszystko wyrób rękami, by powstało zwarte ciasto.

Ciasto odłóż na 20 minut, by wyrosło.

Ciasto podziel na małe kulki o wielkości brzoskwini. Każdą kulkę zroluj na blacie, by powstał cienki sznur. Oba końce złącz ze sobą, dość dobrze dociskając, by nie rozłączyły się.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wkładaj poszczególne obwarzanki. Poczekaj aż wypłyną i wyciągaj je delikatnie.

Obwarzanki układaj na blaszce piekarnika pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, tak by się zarumieniły.

Obwarzanki ozdobione makiem i sezamem.
obwarzanki
Koszt przygotowania dania
2.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
82

Obwarzanki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o obwarzankach

Obwarzanki to tradycyjne pieczywo, które znane jest wszystkim turystom, którzy odwiedzili Kraków. Są lekko słone i odrobinę słodkie w smaku, jednak najlepsze jest w nich to, że mają niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują jedzone same, bez żadnych dodatków, można jednak wykorzystywać je jako pyszne bułki i podawać posmarowane twarożkiem, z wędzonym łososiem czy pastą z awokado.

Ciasto na obwarzanki, choć może się wydawać bardzo skomplikowane i pracochłonne, wcale takie nie jest. Można je zrobić naprawdę szybko i nie trzeba do tego specjalnych umiejętności. Ze względu na różniące się od zwyczajowego ciasto ten wypiek jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Składniki na obwarzanki są łatwo dostępne i tanie, dlatego ich wykonanie nie przysporzy dodatkowych trudności. Warto wybierać do nich mąkę pszenną typu 550, o jak największej ilości glutenu. Gorzej sprawdzą się inne rodzaje, dlatego warto jest skorzystać z opcji podanej w przepisie, by cieszyć się tymi pysznymi bułeczkami.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak się robi obwarzanki, które pysznie smakują, a przy tym nie są zbyt skomplikowane, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niej jak przygotować obwarzanki w naprawdę prosty sposób, by nie musieć czekać zbyt długo na ich wyrośnięcie. Do ciasta dodaje się drożdży, dzięki temu obwarzanki są naprawdę puszyste i dobrze wyrośnięte, a do tego świetnie smakują.

Ten przepis na tradycyjne obwarzanki pozwala przygotować te klasyczne wypieki, które zwykle zjadane są tylko przy okazji wycieczki do Krakowa. Jednak wcale nie trzeba wybierać się w podróż, by spróbować tych tradycyjnych smakołyków. Ten przepis pokaże ci jak upiec je w swoim własnym domu, przy okazji nie poświęcając na to zbyt dużo czasu czy energii.

Obwarzanek z parzonego ciasta, który jest jednym z symboli Krakowa, to świetny pomysł na przekąskę. Idealnie łączy się z wszelkimi pastami kanapkowymi, jest też wspaniałym dodatkiem do sałatek. Można używać go zamiast tradycyjnego pieczywa, jeśli chce się wnieść odrobinę świeżości do swojej kuchni. Te krakowskie obwarzanki są też świetną alternatywą dla bajgli.

Wartości odżywcze obwarzanek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (44g)
Energia (kalorie)
316.91 kcal
139.44 kcal
Białko
9.90 g
4.35 g

Węglowodany w obwarzankach

Na 100g
Na porcję (44g)
Węglowodany
45.69 g
20.10 g
Węglowodany przyswajalne
45.22 g
19.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (44g)
Tłuszcz
10.85 g
4.78 g
Tłuszcze nasycone
7.65 g
3.37 g

Witaminy w przepisie na obwarzanki

Na 100g
Na porcję (44g)
Witamina B6
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.69 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.16 mg
Niacyna
4.66 mg
2.05 mg
Foliany
132.59 µg (mcg)
58.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na obwarzanki

Na 100g
Na porcję (44g)
Sód
13.75 mg
6.05 mg
Potas
149.76 mg
65.89 mg
Wapń
44.17 mg
19.44 mg
Fosfor
119.86 mg
52.74 mg
Magnez
26.74 mg
11.77 mg
Żelazo
3.51 mg
1.54 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.32 mg
0.58 mg
Miedź
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny obwarzanek 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w obwarzankach

Lista alergenów dla obwarzanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cukier.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania obwarzanek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
11.50
Łączny koszt
2.53
Jak oceniasz przepis na obwarzanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób