Nutella ze śliwek

Opublikowano: 31.05.2021 r., 13:48 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kromka chleba z nutellą.
Nutella ze śliwek
Nutella ze śliwek to ciekawy zamiennik dla zwykłej, sklepowej nutelli. Taka domowa nutella jest kremowa, słodka i czekoladowa oraz co ważne nie ma dodatku cukru.
Przygotowanie 10 min
147 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Śliwki suszone (150 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 2 łyżki (40 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
  • Kakao niesłodzone - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska, szklana miska

Przepis na nutellę ze śliwek krok po kroku

Śliwki namocz w letniej wodzie (co najmniej przez godzinę).

Lekko odciśnij śliwki i zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i kakao, na gładką masę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnku z gorącą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą. Podgrzewaj wodę, aby pod wpływem ciepła pary wodnej/lub wody (jeżeli miseczka dotyka do wody), rozpuścić czekoladę. Mieszaj ją od czasu do czasu.

Rozpuszczoną czekoladę dodaj do śliwek i ponownie zblenduj, aby połączyć czekoladę z resztą składników.

Jeżeli wolisz słodszy krem dodaj słodzik lub namoczone wcześniej daktyle.

Jak oceniasz przepis na nutellę ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat nutelli ze śliwek

Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza śliwkom i opcjonalnie słodzikowi.

Przedstawię ci tutaj dwa sposoby na to, jak zrobić nutellę ze śliwek. Obie wersje robimy z kakao i z czekoladą, ale różnią się śliwkami. Przedstawiony przepis na nutellę ze śliwek jest tym prostszym, który robi się z suszonych śliwek. Jest to mój ulubiony przepis, ponieważ poza czekoladą zawiera także orzechy, co jeszcze bardziej zbliża ją smakiem go klasycznej nutelli, która jest kremem orzechowo-czekoladowym. Zaczynamy od namoczenia śliwek przez około 1 godzinę. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Śliwki odciskamy od wody, aby nutella nie wyszła za rzadka, i wrzucamy do blendera. Blendujemy je razem z masłem orzechowym i kakao na gładką masę. Potem dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę blendujemy, aby połączyć składniki. Opcjonalnie możesz dodać trochę słodzika. W ten sposób mamy gotową pierwszą wersję nutelli. Możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce.

Druga wymaga już trochę więcej pracy. Robimy ją ze śliwek węgierek, ale tym razem świeżych. Śliwki oczywiście myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy słodzikiem. Najlepiej odstawić je na godzinę, aby puściły sok. Potem na wolnym ogniu gotujemy śliwki, aby uzyskać powidła śliwkowe. Duszenie zajmuje średnio 40-50 minut. Śliwki należy też często mieszać, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie śliwki przekładamy do blendera i blendujemy na gładki mus. Ponownie gotujemy śliwki, na wolnym ogniu, przez kolejne 30-40 minut, często mieszając. W międzyczasie siekamy czekoladę. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj czekoladę i przesiane kakao. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorącą nutellę przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia. Taka domowa nutella ze śliwek i kakao może być przechowywana tak jak zwykłe powidła śliwkowe, nawet przez rok.

Alergeny w nutelli ze śliwek

Lista alergenów dla nutelli ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze nutelli ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Nutella ze śliwek sprawdzi się w jadłospisie osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowej i dietach roślinnych (jeżeli czekolada będzie wegańska).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
294.84
147.42
Białko (g)
6.26
3.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
36.10
18.05
Węglowodany przyswajalne (g)
29.98
14.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.13
3.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
16.52
8.26
Tłuszcze nasycone (g)
7.63
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
8.89
4.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.63
3.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
1.13
Cholesterol (mg)
1.20
0.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
9.00
4.50
Witamina B6 (mg)
0.20
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.02
Witamina C (mg)
1.62
0.81
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.10
0.05
Niacyna (mg)
2.79
1.40
Foliany (µg (mcg))
15.04
7.52
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.00
88.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
72.68
36.34
Potas (mg)
451.80
225.90
Wapń (mg)
37.96
18.98
Fosfor (mg)
155.40
77.70
Magnez (mg)
93.60
46.80
Żelazo (mg)
2.72
1.36
Cynk (mg)
1.34
0.67
Miedź (mg)
0.51
0.25
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nutelli ze śliwek 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nutelli ze śliwek

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
150 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 150 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kakao niesłodzone
10 g
1 łyżka
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 10 g
Koszt składników
25.50