Nutella ze śliwek
- Śliwki suszone (150 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 2 łyżki (40 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
- Kakao niesłodzone - 1 łyżka (10 g)
Przepis na nutellę ze śliwek krok po kroku
Śliwki namocz w letniej wodzie (co najmniej przez godzinę).
Lekko odciśnij śliwki i zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i kakao, na gładką masę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnku z gorącą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą. Podgrzewaj wodę, aby pod wpływem ciepła pary wodnej/lub wody (jeżeli miseczka dotyka do wody), rozpuścić czekoladę. Mieszaj ją od czasu do czasu.
Rozpuszczoną czekoladę dodaj do śliwek i ponownie zblenduj, aby połączyć czekoladę z resztą składników.
Jeżeli wolisz słodszy krem dodaj słodzik lub namoczone wcześniej daktyle.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Fit sernik na zimno
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat nutelli ze śliwek
Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza śliwkom i opcjonalnie słodzikowi.
Przedstawię ci tutaj dwa sposoby na to, jak zrobić nutellę ze śliwek. Obie wersje robimy z kakao i z czekoladą, ale różnią się śliwkami. Przedstawiony przepis na nutellę ze śliwek jest tym prostszym, który robi się z suszonych śliwek. Jest to mój ulubiony przepis, ponieważ poza czekoladą zawiera także orzechy, co jeszcze bardziej zbliża ją smakiem go klasycznej nutelli, która jest kremem orzechowo-czekoladowym. Zaczynamy od namoczenia śliwek przez około 1 godzinę. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Śliwki odciskamy od wody, aby nutella nie wyszła za rzadka, i wrzucamy do blendera. Blendujemy je razem z masłem orzechowym i kakao na gładką masę. Potem dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę blendujemy, aby połączyć składniki. Opcjonalnie możesz dodać trochę słodzika. W ten sposób mamy gotową pierwszą wersję nutelli. Możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce.
Druga wymaga już trochę więcej pracy. Robimy ją ze śliwek węgierek, ale tym razem świeżych. Śliwki oczywiście myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy słodzikiem. Najlepiej odstawić je na godzinę, aby puściły sok. Potem na wolnym ogniu gotujemy śliwki, aby uzyskać powidła śliwkowe. Duszenie zajmuje średnio 40-50 minut. Śliwki należy też często mieszać, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie śliwki przekładamy do blendera i blendujemy na gładki mus. Ponownie gotujemy śliwki, na wolnym ogniu, przez kolejne 30-40 minut, często mieszając. W międzyczasie siekamy czekoladę. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj czekoladę i przesiane kakao. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorącą nutellę przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia. Taka domowa nutella ze śliwek i kakao może być przechowywana tak jak zwykłe powidła śliwkowe, nawet przez rok.
Alergeny w nutelli ze śliwek
Lista alergenów dla nutelli ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze nutelli ze śliwek
Nutella ze śliwek sprawdzi się w jadłospisie osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowej i dietach roślinnych (jeżeli czekolada będzie wegańska).
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.