Nutella z daktyli
- Daktyle suszone - ok. 10 sztuk (350 g)
- Orzechy laskowe (250 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (150 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3,5 łyżki (35 g)
Przepis na nutellę z daktyli krok po kroku
Orzechy podprażaj na suchej patelni ok. 10-15 min.
Podprażone orzechy blendujemy na masło orzechowe, dodajemy pokrojone daktyle, napój migdałowy kakao i jeszcze raz blendujemy wszystkie składniki.
Więcej informacji na temat nutelli z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna dobrze pamięta z dzieciństwa? Niestety trudno nazwać ją zdrowym i wartościowym produktem, ze względu na dużą kaloryczność, dodatek cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych…. Nutella daktylowa fit, z daktyli i kakao to przepis, który wychodzi na przeciw oczekiwaniom wszystkich miłośników tego orzechowego kremu. Naturalna, wegańska, zdrowa, idealnie czekoladowa i orzechowa… To tylko nieliczne z jej zalet. Ten wyjątkowy, domowy krem przygotujesz prosto i szybko, a smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Jak zrobić domową nutellę z suszonych daktylii i z orzechów laskowych? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Oprócz tych dwóch, przed chwilą wymienionych składników potrzebujesz wyłącznie kakao. Jeśli zechcesz przygotować nutellę z całych orzechów upewnij się, że z ich zmieleniem poradzisz obie Twój blender - dla ułatwienia, jak również oszczędności czasu zamiast całych orzechów, krem ten możesz przygotować z masła orzechowego, najlepiej takiego 100% bez cukru. Aby przygotować przepyszną, domową nutellę wystarczy, że zblendujesz razem wszystkie składniki. Tak, to naprawdę wystarczy do tego, aby cieszyć się jej pysznym orzechowym, czekoladowym smakiem. Tak przygotowana nutelle ma niezliczone możliwości wykorzystania. Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktyli sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do naleśników, gofrów, czy placuszków na słodko, a także do sałatek owocowych. Jest przygotowany w pełni naturalnych składników i nie zawiera żadnych zbędnych, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia substancji dodatkowych, które możesz znaleźć w większości tego typu kremach sprzedawanych w sklepach. Przygotowanie domowej nutelli zajmie Ci nie więcej niż kilka minut, gwarantujemy, że jeśli spróbujesz jej raz, zostanie w Twojej kuchni już na stałe.
Alergeny w nutelli z daktyli
Lista alergenów dla nutelli z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
Wartości odżywcze nutelli z daktyli
Mimo tego, że do przygotowania nutelli z daktyli nie wykorzystuje się dodatkowego cukru, ani tłuszczu, ze względu na wysoką zawartość orzechów wciąż jest to stosunkowo kaloryczna przekąska. Powinny mieć to na uwadze osoby na dietach odchudzających.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.