Nuggetsy z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
- Płatki kukurydziane bez cukru (300 g)
Przepis na nuggetsy z indyka krok po kroku
Pierś z indyka podziel na porcje.
Do miski wbij jajko, wlej mleko i wsyp mąkę.
Dodaj po pół łyżeczki każdej przyprawy.
Dopraw także solą i pieprzem.
Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
Płatki wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem.
Każdy kawałek kurczaka maczaj w cieście i obtocz w płatkach.
Wyłóż na blasze.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Więcej informacji na temat nuggetsów z indyka
Nuggetsy z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone nuggetsy będą zawierały większą ilość kalorii niż pieczone w piekarniku. Pieczone nuggetsy są równie smaczne co smażone. Nuggetsy świetnie sprawdzą się dla dzieci. Przepis na nuggetsy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: piersi z indyka, jajko, mąka pszenna, mleko, płatki kukurydziane, papryka słodka, papryka ostra, curry, sól, pieprz, czosnek granulowany, kumin.
Jak zrobić nuggetsy z indyka? Pierś z indyka podziel na porcje. Do miski wbij jajko, wlej mleko i wsyp mąkę. Dodaj po pół łyżeczki każdej przyprawy. Dopraw także solą i pieprzem. Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Płatki wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem. Każdy kawałek kurczaka maczaj w cieście i obtocz w płatkach. Wyłóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Płatki kukurydziane są źródłem witaminy A, B oraz E. Płatki kukurydziane jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Płatki kukurydziane są produktem wysoko przetworzonym i nie powinny występować bardzo często w naszej diecie.
Podsumowując: najlepsze nuggetsy z indyka sprawdza się świetnie na obiad. Pyszne nuggetsy podawać można z dodatkiem różnego rodzaju sosów. Nuggetsy mogą posłużyć także do przygotowania domowych burgerów. Nuggetsy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w nuggetsach z indyka
Lista alergenów dla nuggetsów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze nuggetsów z indyka
Nuggetsy z indyka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Nuggetsy zawierają także węglowodany proste, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.