Nuggetsy z boczniaka

Opublikowano: 26.11.2021 r., 20:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste nuggetsy z boczniaków
Nuggetsy z boczniaka
Wegańska wersja nuggetsów? Poznaj mój przepis na nuggetsy z boczniaka i zakochaj się w ich smaku.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
416 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Mąka ryżowa - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na nuggetsy z boczniaka krok po kroku

Boczniki umyj i oczyść.

Następnie dokładnie osusz grzyby.

Mąkę ryżową wymieszaj z wodą, tak aby otrzymać ciasto konsystencją przypominające naleśnikowe.

Zamocz boczniaki i usmaż na mocno rozgrzanym oleju.

Smaż grzyby na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na nuggetsy z boczniaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat nuggetsów z boczniaka

Nuggetsy z boczniaka to idealny pomysł na posiłek gdy jesteś diecie roślinnej ale nie tylko, po przygotowaniu smakują jak prawdziwe nuggetsy z restauracji. To będzie także świetna propozycja dla osób na diecie tradycyjnej.

Poznaj mój błyskawiczny przepis na nuggetsy z boczniaka i pokochaj wegetariańskie obiady.

Moja propozycja nie dość, że jest idealna dla wegetarian czyli wszystkich osób wykluczających ze swojej diety mięso zwierząt rzeźnych ale także dla wegan, czyli osób które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Mój posiłek będzie bez mięsa i produktów zwierzęcych, czyli np. jajek.

Danie jest pyszne i smaczne, będzie także dobre dla dzieci. Ciężko się zorientować, że w złocistej panierce nie ma mięsa tylko grzyby.

Musisz zapoatrzeć się w boczniaki i dokładnie je umyć, później osuszyć najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.

Teraz pora na złocistą panierkę. Wymieszaj mąkę z wodą tak aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego lub nieco gęstszą. Ja użyłam mąki ryżowej, która jest naturalnie bezglutenowa, jeśli nie masz przeciwskazań do spożywania glutenu śmiało możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej. Moja wersja będzie idealna nie tylko dla wegan i wegetarian ale także dla osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi, czyli np. celiakia. Zamiast mąki ryżowej możesz użyć innej naturalnie nie zawierającej glutenu np. gryczana lub mieszanki mąk bezglutenowych. Każda z nich dobrze się sprawdzi.

Do ciasta polecam dodać przyprawy, zawsze stawiam na wyraziste lekko ostre takie jak czerwona wędzona papryka, słodka papryka, papryczka chilli w proszku, szczypta soli i pieprzu. Zamocz całe grzyby w cieście i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest aby nie wkładać grzybów na zimny olej, wtedy wsiąknie on do wnętrza grzyba i potrawa będzie bardzo tłusta. Zaczynaj smażenie od mocno rozgrzanego oleju.

Smaż grzyby 5-7 minut do złocistego zarumienienia. Nuggetsy będą idealne nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci np. na obiad.

Skoro już wiesz jak zrobić nuggetsy z boczniaka, śmiało spróbuj.

Alergeny w nuggetsach z boczniaka

Lista alergenów dla nuggetsów z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nuggetsy z boczniaka

Wartości odżywcze nuggetsów z boczniaka

na 100g gotowej potrawy

Usmażone grzyby połóż na ręczniku papierowym, niech nadmiar tłuszczu spłynie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
333.00
416.25
Białko (g)
3.14
3.93
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
23.07
28.84
Węglowodany przyswajalne (g)
21.32
26.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
25.56
31.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
23.53
29.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.62
20.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.91
8.63
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
9.00
11.25
Potas (mg)
229.00
286.25
Wapń (mg)
4.00
5.00
Żelazo (mg)
0.75
0.94
Szacunkowy indeks glikemiczny nuggetsów z boczniaka 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nuggetsów z boczniaka

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Mąka ryżowa
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
19.00