Nuggetsy z boczniaka
- Boczniaki (250 g)
- Mąka ryżowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na nuggetsy z boczniaka krok po kroku
Boczniki umyj i oczyść.
Następnie dokładnie osusz grzyby.
Mąkę ryżową wymieszaj z wodą, tak aby otrzymać ciasto konsystencją przypominające naleśnikowe.
Zamocz boczniaki i usmaż na mocno rozgrzanym oleju.
Smaż grzyby na złocisty kolor.
-
Nuggetsy
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych
-
Domowe nuggetsy jak z McDonalda
-
Nuggetsy z kalafiora
-
Domowe nuggetsy z piekarnika
-
Nuggetsy Thermomix
-
Nuggetsy w cieście
-
Nuggetsy dla dziecka
-
Soczyste nuggetsy z piekarnika
-
Nuggetsy z frytkownicy beztluszczowej
-
Nuggetsy z piersi kurczaka
-
Popsy z kurczaka
-
Nuggetsy
Więcej informacji na temat nuggetsów z boczniaka
Nuggetsy z boczniaka to idealny pomysł na posiłek gdy jesteś diecie roślinnej ale nie tylko, po przygotowaniu smakują jak prawdziwe nuggetsy z restauracji. To będzie także świetna propozycja dla osób na diecie tradycyjnej.
Poznaj mój błyskawiczny przepis na nuggetsy z boczniaka i pokochaj wegetariańskie obiady.
Moja propozycja nie dość, że jest idealna dla wegetarian czyli wszystkich osób wykluczających ze swojej diety mięso zwierząt rzeźnych ale także dla wegan, czyli osób które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Mój posiłek będzie bez mięsa i produktów zwierzęcych, czyli np. jajek.
Danie jest pyszne i smaczne, będzie także dobre dla dzieci. Ciężko się zorientować, że w złocistej panierce nie ma mięsa tylko grzyby.
Musisz zapoatrzeć się w boczniaki i dokładnie je umyć, później osuszyć najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
Teraz pora na złocistą panierkę. Wymieszaj mąkę z wodą tak aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego lub nieco gęstszą. Ja użyłam mąki ryżowej, która jest naturalnie bezglutenowa, jeśli nie masz przeciwskazań do spożywania glutenu śmiało możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej. Moja wersja będzie idealna nie tylko dla wegan i wegetarian ale także dla osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi, czyli np. celiakia. Zamiast mąki ryżowej możesz użyć innej naturalnie nie zawierającej glutenu np. gryczana lub mieszanki mąk bezglutenowych. Każda z nich dobrze się sprawdzi.
Do ciasta polecam dodać przyprawy, zawsze stawiam na wyraziste lekko ostre takie jak czerwona wędzona papryka, słodka papryka, papryczka chilli w proszku, szczypta soli i pieprzu. Zamocz całe grzyby w cieście i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest aby nie wkładać grzybów na zimny olej, wtedy wsiąknie on do wnętrza grzyba i potrawa będzie bardzo tłusta. Zaczynaj smażenie od mocno rozgrzanego oleju.
Smaż grzyby 5-7 minut do złocistego zarumienienia. Nuggetsy będą idealne nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci np. na obiad.
Skoro już wiesz jak zrobić nuggetsy z boczniaka, śmiało spróbuj.
Alergeny w nuggetsach z boczniaka
Lista alergenów dla nuggetsów z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nuggetsy z boczniaka
Wartości odżywcze nuggetsów z boczniaka
Usmażone grzyby połóż na ręczniku papierowym, niech nadmiar tłuszczu spłynie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.