Nocna owsianka czekoladowa z truskawkami i orzechami
- Płatki owsiane (40 g)
- Mleko 1,5% (200 ml)
- Jogurt skyr (75 g)
- Kakao niesłodzone (10 g)
- Orzechy włoskie (15 g)
- Truskawki (150 g)
- Erytrytol (5 g)
Przepis na nocną owsiankę czekoladową z truskawkami i orzechami krok po kroku
Do słoiczka wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem.
Dodaj skyr naturalny, erytrytol i kakao.
Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj pokruszone orzechy włoskie i pokrojone truskawki.
Włóż słoik na noc do lodówki.
Rano wyciągnij i zjedź gotową owsiankę.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Omlet z warzywami
-
Placki z kaszy mannej
-
Pancakes bananowe
-
Zupa mleczna
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania
Więcej informacji na temat nocnej owsianki czekoladowej z truskawkami i orzechami
Nocna owsianka czekoladowa z truskawkami i orzechami to świetna propozycja na wartościowe śniadanie. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego posiłku zajmie Ci zaledwie 5 minut, a możesz je zabrać na wynos do pracy lub szkoły.
Jak przygotować nocną owsiankę czekoladową z truskawkami i orzechami?
Do słoiczka wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem. Dodaj skyr naturalny, erytrytol i kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone orzechy włoskie i pokrojone truskawki. Włóż słoik na noc do lodówki. Rano wyciągnij i zjedź gotową owsiankę.
Dlaczego warto jeść nocną owsiankę? Ze względu na szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Przeczytaj i dowiedź się jakie wartości odżywcze możesz dostarczyć swojemu organizmowi.
1. Płatki owsiane są bogactwem wielu składników odżywczych m.in potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Dzięki zawartości tych witamin wpływają pozytywnie na poprawę pamięci, koncentracji oraz wykazują korzystne działanie na układ nerwowy. Regularne spożywanie płatków owsianych ma niezwykle dobroczynny wpływ na perystaltykę jelit.
2. Truskawki to dobre źródło m.in witaminy C, folianów, magnezu, wapnia i potasu. Są niskokaloryczne, zawierają 33 kcal w 100 g, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej mogą spokojnie je spożywać. Poprzez zawartość błonnika pokarmowego dają uczucie sytości na dłużej. Warto wspomnieć, że truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG), dlatego dla osób chorujących na cukrzycę są bezpieczne.
3. Kakao (naturalne) to bogactwo polifenoli, w jednej łyżce (10 g) znajduje się 46 kcal, 1.8 g białka, 2.2 g tłuszczu, 4.5 g węglowodanów i 0,6 g błonnika pokarmowego. Kakao wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Związki zawarte w kakao wykazują wiele korzystnych właściwości, przez co zmniejszą ryzyko wielu chorób m.in. układu sercowo-naczyniowego.
4. Orzechy włoskie należą do produktów wysokokalorycznych - w jednej garści (30 g) znajduje się 200 kcal, 5.4 g białka, 18.1 g tłuszczy, 3.5 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Jednakże są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają witaminę E, foliany, magnez, cynk, potas i witaminy z grupy B. Wpływają pozytywnie na serce i cały układ krwionośny oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
Alergeny w nocnej owsiance czekoladowej z truskawkami i orzechami
Lista alergenów dla Nocnej owsianki czekoladowej z truskawkami i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- jogurt skyr
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze nocnej owsianki czekoladowej z truskawkami i orzechami
Truskawki można dodać do owsianki, po wyciągnięciu z lodówki.
Energia i białka
(495g)
Węglowodany
(495g)
Tłuszcze
(495g)
Witaminy
(495g)
Składniki mineralne
(495g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.