Naruto ramen
- Udko kurczaka bez skóry - 2 sztuki (300 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (160 g)
- Pietruszka - 1/3 sztuki (50 g)
- Por - 1/4 sztuki (50 g)
- Seler korzeniowy - 1/4 sztuki (50 g)
- Pasta miso - 2 łyżki (20 g)
- Olej sezamowy - 1 łyżka (10 ml)
- Makaron udon - 1 opakowanie (250 g)
- Jajko - 4 sztuki (4 szt.)
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (60 g)
- Narutomaki (200 g)
- Grzyby shitake suszone (200 g)
Przepis na naruto ramen krok po kroku
Grzyby shitake zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
W garnku zagotuj mięso z udka z kurczaka.
Czosnek przeciśnij przez praskę, pokrój w kostkę cebulę, marchew, por, cele, pietruszkę.
Warzywa podsmaż na oleju sezamowym.
Do gotującego się mięsa dodaj grzyby shitake razem z wodą, w której się moczyły.
Posól, dodaj resztę przypraw (sos sojowy, pieprz, chili, trawę cytrynową).
Wywar gotuj 3 godziny na wolnym ogniu.
Teraz dodaj do zupy pastę miso i gotuj jeszcze 10 minut.
Wywar przelej przez sito.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj dodatki do ramenu. Grzyby pokrój na małe kawałki, jajka ugotuj na miękko, kukurydzę odcedź, pokrój narutomaki na plasterki.
Na talerzu ułóż makaron, udko, następnie dodatki i wszystko zalej (koniecznie gorącym!) wywarem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat naruto ramen
Ramen powstał w Chinach, ale przejęli go Japończycy. To właśnie bazie ramenu powstały pierwsze, błyskawiczne "zupki chińskie". Według mnie domowe naruto ramen jest jedną z najlepszych zup, którą można przygotować na wykwintny obiad.
Nie istnieje jeden przepis na dobre ramen. Powstało bardzo dużo wersji, różniących się doborem dodatków. Wywar można ugotować na kościach drobiowych, wieprzowych, czasem można dodać mięso z kurczaka, wołowinę lub białe mięso ryb z dodatkiem pasty miso.
Najbardziej do ramenu pasuje makaron ramen, jest to coś pomiędzy spaghetti a nitkami. Jeśli chodzi o dodatki, może to być w zasadzie wszystko. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Znanych jest kilkadziesiąt typów zupy ramen. Do najpopularniejszych należą:
- Shio-ramen - lekki, odtłuszczony rosół przygotowany na bazie mięsa z kurczaka lub wieprzowiny. W składzie znajduje się przede wszystkim mięso, ryba, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa.
- tonkotsu-ramen - przygotowany na wieprzowych kościach. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i jest dość tłusty. W zupie można znaleźć niewielkie ilości mięsa i warzyw. Podawany jest z pastą z nasion sezamu.
- shōyu-ramen - rosół gotowany na kurczaku, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawioany jest ssoej sojowym, który nadaje ciemną barwę. Stosowane dodatki to przede wszystkim: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi.
Najważniejszym dodatkiem do naruto ramen są narutomaki. Mowa tutaj o uroczym kwiatku z różowym zawijaskiem. Jest to tzw. rybne ciasteczko. Smakiem oraz konsystencją przypomina paluszki krabowe surmii. Wykonane jest z pasty rybnej (białe mięso ryb miesza się z cukrem, wywarem rybnym, wodą solą oraz sproszkowanymi jajkami). Następnie foruje się w długą rolkę.
Natutomaki nie są elementem niezastąpionym w rażenie, ale na pewno dodają zupie odpowiedniego uroku. Poza tym ładnie się prezentują.
Jak zrobić smaczne naruto ramen? Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten pomysł na naruto ramen.
Podaje sprawdzony przepis na naruto ramen, jest bardzo pyszne i szybkie do zrobienia w porównaniu z oryginalnym przepisem. Jednak nie należy on do zbyt łatwych. Ponadto jest czasochłonny, ale efekt końcowy z pewnością Cię zaskoczy.
Do dużego garnka wrzucamy mięso, zalewamy obficie wodą i gotujemy (w przypadku wersji wegetariańskiej, pomijamy ten krok). Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz do minimum i wrzucamy pozostałe składniki (marchew, pietruszka, cebula, czosnek, kapusta pekińska, wakame, imbir, trawa cytrynowa, lubczyk). Doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu podobnie jak rosół, ok. 3 godziny.
W rondelku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek i imbir i smażymy chwilę, uważając, aby się nie przypaliło! Warto dodać pastę miso, sos sojowy i sake.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem ramen oraz dowolnymi dodatkami.
Alergeny w naruto ramen
Lista alergenów dla Naruto ramen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pasta miso
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron udon
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- narutomaki
Wartości odżywcze naruto ramen
Japońskie danie naruto ramen jest pyszne i zdrowe.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.