Napoleonka z gotowego ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (370 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
Przepis na napoleonkę z gotowego ciasta francuskiego krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przekrój na dwie części i nakłuj widelcem.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w 200 st. C i ostudź.
Mąkę pszenną wymieszaj z 1/2 szklanki mąki.
Dodaj skrobię ziemniaczaną i cukier waniliowy, cukier puder i żółtka.
Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj, następnie stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę.
Masło ubij za pomocą miksera i dodaj do masy budyniowej.
Wyłóż masę budyniową na ciasto i przykryj drugą połową ciasta.
Schowaj ciasto do lodówki na godzinę czasu.
-
Serniczki na zimno
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Śmietanowiec
-
Ciasto oreo
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Semifreddo
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto na zimno
-
Szpajza
-
Ciasta na zimno
Więcej informacji na temat napoleonki z gotowego ciasta francuskiego
Pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu napoleonka z gotowego ciasta francuskiego na spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Domowa kremówka bez pieczenia jest szybka i smaczna, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na napoleonki z gotowego ciasta francuskiego. Z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie użyjemy gotowego ciasta francuskiego, ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu pyszne przekąski powstają w krótkim czasie. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: mleko, żółtka, masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukier biały, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić kremówkę na zimno?
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przekrój na dwie części i nakłuj widelcem. Upiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach i ostudź. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/2 szklanki mąki. Dodaj skrobię ziemniaczaną i cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj, następnie stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Masło ubij za pomocą miksera i dodaj do masy budyniowej. Wyłóż masę budyniową na ciasto i przykryj drugą połową ciasta. Schowaj ciasto do lodówki na godzinę czasu. Nasza kremówka jest dobra do spożycia i smaczna.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno. Będzie do idealny pomysł na deser dla całej rodziny. Napoleonka jest najlepsza dla wszystkich członków rodziny.
Alergeny w napoleonce z gotowego ciasta francuskiego
Lista alergenów dla napoleonki z gotowego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze napoleonki z gotowego ciasta francuskiego
Śmiało możesz przygotować ciasto z gotową masą budyniową.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.