Napoleonka z gotowego ciasta francuskiego

Opublikowano: 17.06.2023 r., 15:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto napoleonka przepis
Napoleonka z gotowego ciasta francuskiego
Nie masz czasu na przygotowanie ciasta? Postaw na napoleonkę z gotowego ciasta francuskiego, którą przygotujesz w krótkim czasie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 20 min
176 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (370 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, lodówka

Przepis na napoleonkę z gotowego ciasta francuskiego krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przekrój na dwie części i nakłuj widelcem.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w 200 st. C i ostudź.

Mąkę pszenną wymieszaj z 1/2 szklanki mąki.

Dodaj skrobię ziemniaczaną i cukier waniliowy, cukier puder i żółtka.

Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj, następnie stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę.

Masło ubij za pomocą miksera i dodaj do masy budyniowej.

Wyłóż masę budyniową na ciasto i przykryj drugą połową ciasta.

Schowaj ciasto do lodówki na godzinę czasu.

Jak oceniasz przepis na napoleonkę z gotowego ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,5% osób

Więcej informacji na temat napoleonki z gotowego ciasta francuskiego

Pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu napoleonka z gotowego ciasta francuskiego na spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Domowa kremówka bez pieczenia jest szybka i smaczna, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na napoleonki z gotowego ciasta francuskiego. Z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie użyjemy gotowego ciasta francuskiego, ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu pyszne przekąski powstają w krótkim czasie. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: mleko, żółtka, masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana.

W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukier biały, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić kremówkę na zimno?

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przekrój na dwie części i nakłuj widelcem. Upiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach i ostudź. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/2 szklanki mąki. Dodaj skrobię ziemniaczaną i cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj, następnie stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Masło ubij za pomocą miksera i dodaj do masy budyniowej. Wyłóż masę budyniową na ciasto i przykryj drugą połową ciasta. Schowaj ciasto do lodówki na godzinę czasu. Nasza kremówka jest dobra do spożycia i smaczna.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno. Będzie do idealny pomysł na deser dla całej rodziny. Napoleonka jest najlepsza dla wszystkich członków rodziny.

Alergeny w napoleonce z gotowego ciasta francuskiego

Lista alergenów dla napoleonki z gotowego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze napoleonki z gotowego ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Śmiało możesz przygotować ciasto z gotową masą budyniową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
353.38
176.69
Białko (g)
4.62
2.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
22.23
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
21.72
10.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
27.74
13.87
Tłuszcze nasycone (g)
14.20
7.10
Tłuszcze nienasycone (g)
13.55
6.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.33
5.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.21
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.65
38.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
141.21
70.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.27
69.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
0.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.31
16.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.45
16.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
97.43
48.71
Potas (mg)
100.29
50.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.06
32.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.73
40.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.67
5.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
0.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny napoleonki z gotowego ciasta francuskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania napoleonki z gotowego ciasta francuskiego

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
34.10