Napoleonka z ciasta francuskiego

Opublikowano: 01.04.2023 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser napoleonka podany na talerzu.
Napoleonka z ciasta francuskiego
Napoleonka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na napoleonkę z masą budyniową.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
385 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (350 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Cukier puder - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, rózga, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozwiń je i przekrój na dwie równe części.

Każdą z części ciasta francuskiego ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto podziurkuj przy pomocy widelca w kilku miejscach, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

Upieczone ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

W połowie szklanki mleka wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier puder oraz żółtka.

Pozostałe mleko wlej do garnka i zagotuj.

Do gotującego się mleka dodaj mieszankę mleka i mąki energicznie mieszając w garnku z gotującym się mlekiem.

Budyń ponownie zagotuj, zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.

Masło ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając masę, dodaj do niej budyń. Składniki miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Cały krem wyłóż na jednym placku, wyrównaj i przykryj drugim plackiem.

Ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Przed podaniem ciasto pokój na porcje i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat napoleonki z ciasta francuskiego

Napoleonka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na pyszny wypiek, który warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mleko, maka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier wanilinowy, cukier puder, żółtko jaja oraz masło.

A jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego? Piekarnik nagrzej do 200°C. Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozwiń je i przekrój na dwie równe części. Ciasto ułóż na dużej blaszce do pieczenia, podziurkuj je, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczone ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Z pozostałych produktów (poza masłem) ugotuj budyń. Masło ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając masę, dodaj do niej budyń. Składniki miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Cały krem wyłóż na jednym placku, wyrównaj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa budyniowa stężała. Przed podaniem ciasto pokój na porcje i posyp cukrem pudrem.

Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując pyszne ciasto francuskie z kremem budyniowym stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Napoleonkę z ciasta francuskiego możesz przygotować jako wypiek świąteczny.

Alergeny w napoleonce z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla napoleonki z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze napoleonki z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Napoleonka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto zawiera sporo cukrów prostych, dlatego w diecie powinny uważać na niego osoby zmagające się z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
350.30
385.33
Białko (g)
4.57
5.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
22.75
25.03
Węglowodany przyswajalne (g)
22.21
24.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
27.20
29.92
Tłuszcze nasycone (g)
14.05
15.45
Tłuszcze nienasycone (g)
13.15
14.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.01
12.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
2.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.91
85.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
141.69
155.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.74
152.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
1.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.32
34.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.56
35.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
94.02
103.42
Potas (mg)
108.04
118.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.65
71.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.41
90.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.99
13.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny napoleonki z ciasta francuskiego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania napoleonki z ciasta francuskiego

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier puder
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
34.10