Przepis na napoleonkę bez pieczenia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Połowę herbatników wyłóż na tortownicę zabezpieczoną papierem do pieczenia.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na herbatniki, następnie przełóż kolejnymi herbatnikami.

Całość wstaw do lodówki na 4 godziny.

Napoleonka bez pieczenia podana na talerzyku z kawą.
napoleonka bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
9.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Napoleonka bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o napoleonce bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych i prostych ciast. Na pewno zachwyci miłośników tradycyjnych polskich wypieków.

Przepis na napoleonki bez pieczenia będzie dobrą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe wypieki, które można przygotować w naprawdę prosty sposób. Choć to ciasto bardzo łatwe, to jest niezwykle smaczne i inne niż wszystkie. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto, jakie uda ci się znaleźć. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie. Najważniejszą częścią są oczywiście herbatniki, warto wybrać te o obniżonej ilości cukru. To najlepsze ciasto na przyjęcia, gdyż robi się je w ekspresowym tempie, co ma duże znaczenie w trakcie przygotowań, a także wyróżnia się niebanalnym smakiem i eleganckim wyglądem.

Jeśli jak zrobić napoleonki bez pieczenia, które będą smaczne, szybkie i nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego wyjątkowy deser. To dobre rozwiązanie dla osób niecierpliwych, gdyż całość jest niezwykle szybka. To najlepsze ciasto z kremem bez pieczenia. Jego krem w tym wypadku to zwykła masa budyniowa, jednak naprawdę smaczna. Najważniejszym jego składnikiem jest oczywiście sam budyń. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Są one neutralne i świetnie komponują się z każdym innym składnikiem. Do stworzenia kremu najlepiej sięgnąć po budyń niesłodzony, w którym można samodzielnie kontrolować ilość dodanego cukru. W przypadku bardziej fit opcji można też zamienić go na inny dowolny słodzik, który będzie miał mniej kalorii, a także niższy indeks glikemiczny. Do jego stworzenia potrzebujesz tylko dobrej jakości miksera, który jest pomocny w dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. W tym kremie niezwykle istotne jest dobre połączenie budyniu, żółtek i tłuszczu, to właśnie taki mix jest najsmaczniejszy.

Wartości odżywcze napoleonki bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(117g)
Energia (kalorie)
234.56 kcal
274.43 kcal
Białko
3.49 g
4.08 g

Węglowodany w napoleonce bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(117g)
Węglowodany
23.80 g
27.85 g
Węglowodany przyswajalne
23.42 g
27.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(117g)
Tłuszcz
14.18 g
16.59 g
Tłuszcze nasycone
8.70 g
10.18 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
6.41 g
Tłuszcze jednonasycone
4.71 g
5.51 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
0.90 g
Cholesterol
32.69 mg
38.25 mg

Witaminy w przepisie na napoleonkę bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(117g)
Witamina A
137.69 µg (mcg)
161.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
0.17 mg
0.20 mg
Witamina D
0.66 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.37 mg
Retinol
136.03 µg (mcg)
159.15 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.19 mg
Niacyna
0.85 mg
0.99 mg
Foliany
22.95 µg (mcg)
26.85 µg (mcg)
Beta karoten
22.05 µg (mcg)
25.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na napoleonkę bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(117g)
Sód
264.64 mg
309.63 mg
Potas
126.89 mg
148.46 mg
Wapń
109.30 mg
127.88 mg
Fosfor
164.77 mg
192.78 mg
Magnez
11.71 mg
13.70 mg
Żelazo
0.48 mg
0.56 mg
Cynk
0.37 mg
0.44 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny napoleonki bez pieczenia 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w napoleonce bez pieczenia

Lista alergenów dla napoleonki bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania napoleonki bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na napoleonkę bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób