Napoleonka bez pieczenia
- Herbatniki (200 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Masło (150 g)
- Cukier puder (80 g)
Przepis na napoleonkę bez pieczenia krok po kroku
Połowę herbatników wyłóż na tortownicę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krem ostudź i wyłóż na herbatniki, następnie przełóż kolejnymi herbatnikami.
Całość wstaw do lodówki na 4 godziny.
Więcej informacji na temat napoleonki bez pieczenia
Napoleonka bez pieczenia to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych i prostych ciast. Na pewno zachwyci miłośników tradycyjnych polskich wypieków.
Przepis na napoleonki bez pieczenia będzie dobrą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe wypieki, które można przygotować w naprawdę prosty sposób. Choć to ciasto bardzo łatwe, to jest niezwykle smaczne i inne niż wszystkie. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto, jakie uda ci się znaleźć. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie. Najważniejszą częścią są oczywiście herbatniki, warto wybrać te o obniżonej ilości cukru. To najlepsze ciasto na przyjęcia, gdyż robi się je w ekspresowym tempie, co ma duże znaczenie w trakcie przygotowań, a także wyróżnia się niebanalnym smakiem i eleganckim wyglądem.
Jeśli jak zrobić napoleonki bez pieczenia, które będą smaczne, szybkie i nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego wyjątkowy deser. To dobre rozwiązanie dla osób niecierpliwych, gdyż całość jest niezwykle szybka. To najlepsze ciasto z kremem bez pieczenia. Jego krem w tym wypadku to zwykła masa budyniowa, jednak naprawdę smaczna. Najważniejszym jego składnikiem jest oczywiście sam budyń. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Są one neutralne i świetnie komponują się z każdym innym składnikiem. Do stworzenia kremu najlepiej sięgnąć po budyń niesłodzony, w którym można samodzielnie kontrolować ilość dodanego cukru. W przypadku bardziej fit opcji można też zamienić go na inny dowolny słodzik, który będzie miał mniej kalorii, a także niższy indeks glikemiczny. Do jego stworzenia potrzebujesz tylko dobrej jakości miksera, który jest pomocny w dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. W tym kremie niezwykle istotne jest dobre połączenie budyniu, żółtek i tłuszczu, to właśnie taki mix jest najsmaczniejszy.
Alergeny w napoleonce bez pieczenia
Lista alergenów dla napoleonki bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze napoleonki bez pieczenia
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(117g)
Węglowodany
(117g)
Tłuszcze
(117g)
Witaminy
(117g)
Składniki mineralne
(117g)
-
herbatniki,
mleko,
budyń,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.