Nam pla

Opublikowano: 17.01.2022 r., 9:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nam pla podany w małej miseczce z limonkami i papryczkami.
Nam pla
Nam pla to rodzaj azjatyckiego, bardzo ostrego sosu z dodatkiem chili, który może być używany zarówno do sałatek, jak i dań poddawanych obróbce termicznej.
Przygotowanie 10 min
45 kcal
Kcal w porcji
44 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Papryczka chili zielona z puszki 3 sztuki (12 g)
  • Cukier trzcinowy 2 łyżeczki (10 g)
  • Sos rybny 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z limonki
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miseczka

Przepis na nam pla krok po kroku

Sos rybny wlej do miseczki i dodaj do niego 2 łyżki soku z limonki.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do miseczki z pozostałymi składnikami.

Papryczki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do reszty składników.

Do sosu dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na nam pla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat nam pla

Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny. Ma nieco przezroczysty kolor i jest bardzo gęsty, a także bardzo klejący, przez co wspaniale łączy się z innymi potrawami. To nieodłączny dodatek sałatek w stylu azjatyckim, ale można dodawać go również do makaronów, czy mięsa. Ma bardzo mocny smak, więc już niewielka ilość wystarczy, by wzbogacić całą potrawę.

Nam pla przygotowuje się z kilku podstawowych składników. Najważniejszym z nich jest rybny sos. Najlepiej wykorzystać te, które dostępne są w sklepach azjatyckich. Taki sos powinien być niezwykle gęsty i mieć mocny zapach. Zwykle ma również nieco ciemniejszą barwę. Dobrze jest posiłkować się prawdziwym sosem azjatyckim, gdyż to właśnie od tego składnika zależy powodzenie całego dania. Sos rybny robiony jest tylko z dwóch składników rybnej esencji i soli, dlatego należy szukać takiego, który ma jak najmniej dodatków. Oprócz niego dodaje się do potrawy również mnóstwo przypraw, które podbijają jego smak i sprawiają, że jest tak dobry. Najważniejszą przyprawą jest papryczka chili, dzięki której jest on nieco ostry. Spokojnie sprawdzą się do niego zarówno papryczki zielone, jak i czerwone. Wersja z przepisu jest dość ostra, jednak wystarczy nieco zmniejszyć ilość dodanych papryczek, by był bardziej stonowany. Dla zachowania odpowiedniej ostrości dodaje się do niego również soku z limonki, najlepiej bez dodatku miąższu, by nie zaburzyć klarowności sosu.

Nam pla, choć ma trudną nazwę, którą ciężko zapamiętać, jest bardzo popularny. Zwykle znany jako po prostu "tajski sos" lub "sos słodko - ostry". Gości w wielu różnych restauracjach, nie tylko tych, które oferują orientalne jedzenie, ale również takich z klasycznymi daniami. To dlatego, że nadaje każdej potrawie naprawdę wyjątkowego smaku. Wystarczy tylko kilka kropli, by zmienić każdą, nawet najnudniejszą potrawę w coś pysznego. Ten sos udowadnia, że w kuchni najlepiej sprawdza się balans między tym, co słodkie, słone, ostre i kwaśne.

Alergeny w nam pla

Lista alergenów dla Nam pla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Wartości odżywcze nam pla

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do dań, jednak powinny na niego uważać osoby na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(44g)
Energia (kcal)
102.34
45.03
Białko (g)
4.12
1.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(44g)
Węglowodany (g)
19.71
8.67
Węglowodany przyswajalne (g)
19.11
8.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(44g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(44g)
Witamina A (µg (mcg))
3.13
1.38
Witamina B6 (mg)
0.46
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.12
Witamina C (mg)
10.38
4.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.30
1.01
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.06
0.03
Niacyna (mg)
1.55
0.68
Foliany (µg (mcg))
37.39
16.45
Beta karoten (µg (mcg))
0.86
0.38
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(44g)
Sód (mg)
4572.40
2011.86
Potas (mg)
265.53
116.83
Wapń (mg)
70.43
30.99
Fosfor (mg)
32.38
14.25
Magnez (mg)
106.47
46.85
Żelazo (mg)
1.01
0.44
Cynk (mg)
0.33
0.15
Miedź (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.43
0.19
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nam pla 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nam pla

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryczka chili zielona z puszki
12 g
3 sztuki
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 12 g
Cukier trzcinowy
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Sos rybny
50 ml
5 łyżek
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 ml
Koszt składników
26.00