Przepis na nalewka ze szczeci krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, gaza

Ziele szczeci umieść w słoiku i wlej do niego wódkę i spirytus.

Odstaw składniki na 4 tygodnie w ciemne miejsce.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.

Nalewka ze szczeci podana w szklanej butelce. Obok niej stoją butelki z innymi nalewkami.
Nalewka ze szczeci
Koszt przygotowania dania
90.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
101 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Nalewka ze szczeci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce ze szczeci

Nalewka ze szczeci to bardzo dobry pomysł na prozdrowotną nalewkę. Nalewka ze szczeci jest nalewką z rodzaju gorzkich, gdyż nie zawiera dodatku cukru. Można ją przygotować z własnoręcznie zebranego ziela szczeci. Przepis na nalewkę ze szczeci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziele szczeci, wódka, spirytus.

Jak zrobić nalewkę ze szczeci? Ziele szczeci umieść w słoiku i wlej do niego wódkę i spirytus. Odstaw składniki na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Podsumowując nalewka ze szczeci to sprawdzony przepis na nalewkę o właściwościach zdrowotnych. Nalewka przygotowana w domu jest bardzo prosta do zrobienia. Najlepsza nalewka to ta przygotowana z rośliny rosnącej z dala od dróg szybkiego ruchu. Najlepiej, aby roślina pochodziła z upraw ekologicznych. Nalewka ma właściwości wspomagające leczenie boreliozy, która jest chorobą wywoływaną przez kleszcze. Nalewka poprawia funkcje wątroby oraz wspomaga kondycję naszej skóry. Nalewka ma także działanie lecznicze w stosunku do funkcji naszych stawów. Nalewkę należy spożywać, rozrabiając w wodzie lub jako dodatek do herbaty.

Wartości odżywcze nalewki ze szczeci

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki ze szczeci 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce ze szczeci

Lista alergenów dla nalewki ze szczeci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewka ze szczeci nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ziele szczeci
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki ze szczeci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wódka
1000 ml
4 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 ml
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Ziele szczeci
200 g
Jak oceniasz przepis na nalewka ze szczeci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób