Nalewka ze śliwek węgierek

Opublikowano: 22.10.2021 r., 21:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowa nalewka w kieliszkach
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka ze śliwek węgierek to świetna opcja na naprawdę smaczny trunek, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich, owocowych alkoholi domowych.
Przygotowanie 40 min
234 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Śliwki (1000 g)
  • Spirytus (1000 ml)
  • Cukier (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
słoik, butelka szklana

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek krok po kroku

Śliwki umyj porządnie i usuń pestki.

Włóż je do dużego słoika i zalej alkoholem.

Całość odstaw na 3 - 4 tygodnie.

Po tym czasie zlej płyn do osobnego naczynia.

Śliwki zasyp cukrem.

Zarówno płyn jak i śliwki odstaw na 3 tygodnie.

Po upływie tego czasu ponownie połącz owoce z alkoholem.

Po tym czasie nalewka powinna leżakować jeszcze 3 miesiące.

Jak oceniasz przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki ze śliwek węgierek

Nalewka ze śliwek węgierek to wspaniały trunek przygotowany z użyciem prawdziwych darów jesieni. Śliwki w takiej formie smakują naprawdę fantastycznie. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a zachwyca każdego kto tylko jej spróbuje. To świetny dodatek do wszelkich deserów, a zwłaszcza wszystkich domowych wypieków.

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek jest niezwykle prosty, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujący. Do jej przygotowania przyda się duży słoik lub butelka, a także owoce i alkohol. Całość nie jest skomplikowana, a dzięki instrukcji krok po krok można ją przygotować w kilka chwil. Najwięcej czasu zabiera samo leżakowanie, dlatego trzeba się wykazać odrobiną cierpliwości, by przygotować ten domowy i jakże pyszny trunek. Jednak naprawdę warto, gdyż efekt końcowy jest tak wspaniały, że skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje. Z tego przepisu dowiesz się również ile cukru do nalewki należy dodać, by była niezwykle smaczna. Jest to niezwykle ważny aspekt, gdyż zbyt duża ilość słodzika może spowodować zbyt mdły smak, a niedostateczna ilość grozi zbyt gorzkim trunkiem, który ciężko będzie wypić. Śliwki nadają mu specyficznego smaku, który nie potrzebuje zbytniego dosładzania, jednak warto wzbogacić nalewkę odrobiną cukru, by efekt był jeszcze lepszy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę ze śliwek węgierek, by była naprawdę smaczna, a przy tym na pewno się udała, ten przepis przypadnie ci do gustu. To połączenie śliwek i alkoholu jest tak fantastyczne, że ciężko jest poprzestać na jednym kieliszku. Nalewka zachwyca głębokim, owocowym smakiem, który zaskakuje intensywnością.

Nalewkę robi się na spirytusie, dzięki temu jest nieco mocniejsza, ale również smaczniejsza. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za nijakimi alkoholami bez wyrazu. Można również zrobić ją na wódce, jednak będzie wtedy na pewno dużo delikatniejsza. To dobry wybór dla osób, które nie lubią mocnych alkoholi. Ta domowa nalewka wspaniale sprawdzi się jako dodatek do różnorakich deserów. Można ją dodawać do kremów i tortów. To sprawdzony przepis, który pozwala przygotować najlepszą nalewkę ze śliwek.

Alergeny w nalewce ze śliwek węgierek

Lista alergenów dla nalewki ze śliwek węgierek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę ze śliwek węgierek

Wartości odżywcze nalewki ze śliwek węgierek

na 100g gotowej potrawy

Ten alkohol nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
187.80
234.75
Białko (g)
0.28
0.35
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
24.48
30.60
Węglowodany przyswajalne (g)
23.92
29.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.80
4.75
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.17
0.21
Foliany (µg (mcg))
2.00
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
0.60
0.75
Potas (mg)
63.60
79.50
Wapń (mg)
2.60
3.25
Fosfor (mg)
8.40
10.50
Magnez (mg)
2.80
3.50
Żelazo (mg)
0.08
0.10
Cynk (mg)
0.04
0.05
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki ze śliwek węgierek 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki ze śliwek węgierek

Koszt składników
92.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
92.50