Nalewka ze śliwek staropolska
- Śliwki (2000 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - ok. 1 i 3/4 szklanki (500 g)
Przepis na nalewkę ze śliwek staropolską krok po kroku
Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Ułóż śliwki w słoiku, dodaj pół szklanki wody i spirytus.
Dociśnij śliwki do dna, zakręć słoik i odstaw na ok. 3 tygodnie.
Po tym czasie zlej czystą nalewkę do nowego słoika.
Śliwki zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 5 dni.
Do słoika ze śliwkami i cukrem wlej nalewkę i wymieszaj.
Zlej czystą nalewkę ponownie do nowego słoika.
Więcej informacji na temat nalewki ze śliwek staropolskiej
Nalewka ze śliwek staropolska to trunek, który przygotowywany jest latem i jesienią, a spożywany zwłaszcza podczas długich, jesienno-zimowych, chłodnych wieczorów, czy świąt. Degustatorzy nalewek chwalą ją za jej intensywny, owocowy, słodki smak i często nazywają jednym z najsmaczniejszych trunków. Do przygotowania nalewki możesz wykorzystać każdy rodzaj śliwek, najlepsza powstanie jednak kiedy przygotujesz ją na śliwkach węgierkach. Oprócz owoców, potrzebny Ci będziesz również alkohol oraz cukier. Nalewka będzie dobra zarówno na spirytusie, jak i również na wódce, możesz więc dopasować to do własnych preferencji. Świetnym pomysł na urozmaicenie i podkręcenie smaku nalewki to dodatek do niej przypraw, na przykład kory cynamonu, laski wanilii, goździków, czy kardamonu – bardzo dobrze sprawdzą się wszystkie przyprawy korzenne. Przepis na staropolską nalewkę ze śliwek jest bardzo prosty, wymaga jednak odpowiednio długiego czasu macerowania, dlatego, jeśli planujesz przygotować ją na konkretną okazję, pamiętaj, aby zabrać się na to odpowiednio wcześnie. Owoce powinny macerować się w alkoholu minimum 3 tygodnie, dlatego warto zaplanować przygotowanie nalewki około miesiąc wcześniej. Do nalewki możesz wykorzystać zarówno całe owoce razem z pestkami, pamiętaj jednak, że wtedy nalewka będzie bardziej gorzkawa w smaku. Usunięcie pestek jest dość czasochłonne, ale gwarantuje delikatniejszy, słodszy i bardziej owocowy smak trunku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić staropolską nalewkę ze śliwek koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ma niepowtarzalny, słodki smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. Pamiętaj jednak, że, mimo że nalewka ze śliwek ma wielu swoich zwolenników, którzy wychwalają jej właściwości zdrowotne, alkohol w każdej ilości jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego należy spożywać ją z umiarem.
Alergeny w nalewce ze śliwek staropolskiej
Lista alergenów dla nalewki ze śliwek staropolskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę ze śliwek staropolską
Wartości odżywcze nalewki ze śliwek staropolskiej
Ze względu na negatywny wpływ na zdrowie spożycie alkoholu należy ograniczać.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.