Przepis na nalewkę z żywokostu krok po kroku

Składniki dla 70 porcji
  • Wódka 350 ml
  • Korzeń żywokostu (świeży) 50 g
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoiki, gaza, lejek, butelka szklana

Korzeń wyszoruj gąbeczką, umyj i osusz.

Pokrój w niewielkie kawałki.

Do dużego słoika wsyp żywokost i wlej wódkę. Zakręć dokładnie słoik.

Odstaw słoik do ciemnego i chłodnego miejsca na 14 dni.

Co 2 dni potrząśnij słoikiem.

Za pomocą gazy i lejka, przecedź nalewkę do czystej butelki.

Zakręć dobrze i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nalewka z żywokostu
Nalewka z żywokostu
Koszt przygotowania dania
17.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
10 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
10

Nalewka z żywokostu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z żywokostu

Wypróbuj tego sprawdzonego przepisu na nalewkę z żywokostu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów, leczeniu ran i wielu innych. Domowy lek na wódce o wielu korzystnych działaniach na organizm to zdecydowanie lepszy pomysł na nalewkę leczniczą niż specyfiki z apteki. Wykorzystaj dary natury i zrób przepis na nalewkę z żywokostu. Ten sprawdzony przepis stosuj wyłącznie zewnętrznie. Zobacz, jak zrobić nalewkę z żywokostu i jakie proporcje zastosować. To bardzo prosty i sprawdzony przepis.

Żywokost jest to roślina lecznicza, nazywana także jako „kosztywał” oraz „żywy gnat”. Ma charakterystyczne, podłużne, fioletowe kwiaty. Domowa nalewka z żywokostu to dobry pomysł na naturalny lek. Jest to najlepsza nalewka, którą możesz zrobić, jeśli zależy Ci na tym, by wykorzystywać w swojej apteczce naturalne składniki. Przepis na nalewkę z żywokostu to proste proporcje składników: 50 g świeżego korzenia żywokostu oraz 350 ml wódki. Nalewki z żywokostu nie zaleca się robić na spirytusie. Jak zrobisz nalewkę z żywokostu na spirytusie, domowy alkohol nie będzie miał odpowiednich właściwości. Zamiast robić nalewkę ze spirytusem, zdecydowanie lepiej jest użyć wódki.

Do przepisu na nalewkę z żywokostu możesz kupić korzeń żywokostu w sklepach zielarskich albo przez Internet. Możesz również zebrać go sam. Szukaj w pobliżu jezior, rzek, wilgotnych terenów. Najlepiej to robić w okresie wiosennym oraz jesiennym.

Domowa nalewka z żywokostu jest najlepsza, ponieważ posiada bardzo dużo korzystnych właściwości, ale także są pewne ograniczenia. Zabroniono stosowania nalewki z żywokostu wewnętrznie (doustnie). O ile nalewka z żywokostu podawana zewnętrznie jest w 100% bezpieczna, tak picie jej powoduje w dłuższej perspektywie nawet zachorowanie na nowotwór wątroby. Najlepszym pomysłem na stosowanie leku jest smarowanie nim na przykład rany po oparzeniu. Zaleca się, by ranne miejsce przemywać gazikiem nasączonym nalewką do maksymalnie trzech razy na dobę.

Kiedy stosować nalewkę z żywokostu? Na problemy z cerą – na przykład przy atopowym zapaleniu skóry lub trądziku. Działa dobrze także na skórę głowy. Ma działanie ujędrniające. Sprawdza się w obrzękach (na przykład pod oczami). Jeżeli masz reumatyzm, obrzęknięte stawy czy żylaki, nalewka żywokostu Ci pomoże. Sprawdzi się idealnie, gdy masz rany, złamania, zwichnięcia, a także problemy z kręgosłupem. Super wspomaga przy bólach mięśniowych. Dzięki stosowaniu nalewki z żywokostu przyczyniasz się do osteogenezy (tworzenie kości).

Wartości odżywcze nalewki z żywokostu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z żywokostu 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z żywokostu

Lista alergenów dla nalewki z żywokostu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z żywokostu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • korzeń żywokostu (świeży)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z żywokostu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wódka
350 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 ml
Korzeń żywokostu (świeży)
50 g
Jak oceniasz przepis na nalewkę z żywokostu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób