Nalewka z żywokostu
- Wódka (350 ml)
- Korzeń żywokostu (świeży) (50 g)
Przepis na nalewkę z żywokostu krok po kroku
Korzeń wyszoruj gąbeczką, umyj i osusz.
Pokrój w niewielkie kawałki.
Do dużego słoika wsyp żywokost i wlej wódkę. Zakręć dokładnie słoik.
Odstaw słoik do ciemnego i chłodnego miejsca na 14 dni.
Co 2 dni potrząśnij słoikiem.
Za pomocą gazy i lejka, przecedź nalewkę do czystej butelki.
Zakręć dobrze i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki z żywokostu
Wypróbuj tego sprawdzonego przepisu na nalewkę z żywokostu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów, leczeniu ran i wielu innych. Domowy lek na wódce o wielu korzystnych działaniach na organizm to zdecydowanie lepszy pomysł na nalewkę leczniczą niż specyfiki z apteki. Wykorzystaj dary natury i zrób przepis na nalewkę z żywokostu. Ten sprawdzony przepis stosuj wyłącznie zewnętrznie. Zobacz, jak zrobić nalewkę z żywokostu i jakie proporcje zastosować. To bardzo prosty i sprawdzony przepis.
Żywokost jest to roślina lecznicza, nazywana także jako „kosztywał” oraz „żywy gnat”. Ma charakterystyczne, podłużne, fioletowe kwiaty. Domowa nalewka z żywokostu to dobry pomysł na naturalny lek. Jest to najlepsza nalewka, którą możesz zrobić, jeśli zależy Ci na tym, by wykorzystywać w swojej apteczce naturalne składniki. Przepis na nalewkę z żywokostu to proste proporcje składników: 50 g świeżego korzenia żywokostu oraz 350 ml wódki. Nalewki z żywokostu nie zaleca się robić na spirytusie. Jak zrobisz nalewkę z żywokostu na spirytusie, domowy alkohol nie będzie miał odpowiednich właściwości. Zamiast robić nalewkę ze spirytusem, zdecydowanie lepiej jest użyć wódki.
Do przepisu na nalewkę z żywokostu możesz kupić korzeń żywokostu w sklepach zielarskich albo przez Internet. Możesz również zebrać go sam. Szukaj w pobliżu jezior, rzek, wilgotnych terenów. Najlepiej to robić w okresie wiosennym oraz jesiennym.
Domowa nalewka z żywokostu jest najlepsza, ponieważ posiada bardzo dużo korzystnych właściwości, ale także są pewne ograniczenia. Zabroniono stosowania nalewki z żywokostu wewnętrznie (doustnie). O ile nalewka z żywokostu podawana zewnętrznie jest w 100% bezpieczna, tak picie jej powoduje w dłuższej perspektywie nawet zachorowanie na nowotwór wątroby. Najlepszym pomysłem na stosowanie leku jest smarowanie nim na przykład rany po oparzeniu. Zaleca się, by ranne miejsce przemywać gazikiem nasączonym nalewką do maksymalnie trzech razy na dobę.
Kiedy stosować nalewkę z żywokostu? Na problemy z cerą – na przykład przy atopowym zapaleniu skóry lub trądziku. Działa dobrze także na skórę głowy. Ma działanie ujędrniające. Sprawdza się w obrzękach (na przykład pod oczami). Jeżeli masz reumatyzm, obrzęknięte stawy czy żylaki, nalewka żywokostu Ci pomoże. Sprawdzi się idealnie, gdy masz rany, złamania, zwichnięcia, a także problemy z kręgosłupem. Super wspomaga przy bólach mięśniowych. Dzięki stosowaniu nalewki z żywokostu przyczyniasz się do osteogenezy (tworzenie kości).
Alergeny w nalewce z żywokostu
Lista alergenów dla nalewki z żywokostu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z żywokostu
Wartości odżywcze nalewki z żywokostu
Nalewki z żywokostu nie można pić w zbyt dużej ilości! W nadmiarze wpływa na uszkodzenie miąższu wątroby. Zaleca się podawać ją zewnętrznie.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.