Przepis na nalewka z żurawiny krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik

Żurawinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Roztłucz żurawinę tłuczkiem do mięsa w foliowej torebce.

Przełóż żurawinę do słoika. Zasyp cukrem, wlej spirytus oraz 200 mililitrów wody i wymieszaj aż cukier się rozpuści.

Tak przygotowaną odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Po tym czasie na sicie wyłożonym gazą odcedź i przelej do ozdobnych butelek.

Nalewka z żurawiny podana w ozdobnym flakonie. Obok niego stoi szklanka z herbatą.
Nalewka z żurawiny
Koszt przygotowania dania
131.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Nalewka z żurawiny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z żurawiny

Nalewka z żurawiny to doskonała propozycja na zachowanie aromatu żurawiny w butelce. Przepis na nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Produkty spożywcze, które będą Ci potrzebne do zrobienia nalewki to: żurawina świeża, spirytus, cukier. Nalewka jest mocnym trunkiem, gdyż jest przygotowana na prawie samym spirytusie dlatego powinna być spożywana przez osoby pełnoletnie (osoby poniżej 18 roku życia nie powinny w ogóle spożywać alkoholu).

Jak zrobić nalewkę z żurawiny? Na początek umyj żurawinę i osusz na ręczniku papierowym. Następnie przełóż owoce żurawiny do plastikowej torebki strunowej i roztłucz je tłuczkiem do mięsa. Inaczej twarda skórka nie pozwoli na puszczenie soku owocom. Rozgniecione owoce przełóż do słoika. Zasyp cukrem, wlej spirytus i wodę. Wymieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź na sicie wyłożonym gazą. Przelej do ozdobnych butelek.

Staropolska nalewka z żurawiny może także być przygotowana z żurawiny mrożonej. Wystarczy ją rozmrozić i rozdrobnić blenderem a resztę przepisu wykonać analogicznie. Jeśli wolisz słabsze nalewki zrób ją na wódce, zrezygnuj z dodatku wody, który użyty jest w pierwotnym przepisie. Żurawina jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce, dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych, są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia a także problemy reumatyczne.

Podsumowując nalewka z żurawiny leśnej trunkiem o właściwościach pro zdrowotnych. Aby dodać jej jeszcze więcej substancji wspomagających pracę naszego organizmu przygotuj nalewkę z miodem zamiast cukru. W zależności od rodzaju miodu jaki wybierzesz nalewka będzie miała słabszy lub mocniejszy jego aromat.

Wartości odżywcze nalewki z żurawiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
179.58 kcal
179.58 kcal
Białko
0.19 g
0.19 g
Fenyloalanina
0.02 mg
0.02 mg

Węglowodany w nalewce z żurawiny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.60 g
21.60 g
Węglowodany przyswajalne
20.10 g
20.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.11 g
0.11 g
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.07 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.03 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewka z żurawiny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.83 mg
5.83 mg
Tiamina
0.01 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Niacyna
0.04 mg
0.04 mg
Foliany
0.42 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewka z żurawiny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
1.42 mg
1.42 mg
Potas
34.08 mg
34.08 mg
Wapń
3.50 mg
3.50 mg
Fosfor
6.67 mg
6.67 mg
Magnez
2.50 mg
2.50 mg
Żelazo
0.11 mg
0.11 mg
Cynk
0.04 mg
0.04 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z żurawiny 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z żurawiny

Lista alergenów dla nalewki z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z żurawiny

Cena przygotowania nalewki z żurawiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
1000 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
50.00
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
132.50
Jak oceniasz przepis na nalewka z żurawiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób