Przepis na nalewka z żurawiny krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
słoik

Żurawinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Roztłucz żurawinę tłuczkiem do mięsa w foliowej torebce.

Przełóż żurawinę do słoika. Zasyp cukrem, wlej spirytus oraz 200 mililitrów wody i wymieszaj aż cukier się rozpuści.

Tak przygotowaną odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Po tym czasie na sicie wyłożonym gazą odcedź i przelej do ozdobnych butelek.

Nalewka z żurawiny podana w ozdobnym flakonie. Obok niego stoi szklanka z herbatą.
Nalewka z żurawiny
Koszt przygotowania dania
131.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Nalewka z żurawiny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z żurawiny

Nalewka z żurawiny to doskonała propozycja na zachowanie aromatu żurawiny w butelce. Przepis na nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Produkty spożywcze, które będą Ci potrzebne do zrobienia nalewki to: żurawina świeża, spirytus, cukier. Nalewka jest mocnym trunkiem, gdyż jest przygotowana na prawie samym spirytusie dlatego powinna być spożywana przez osoby pełnoletnie (osoby poniżej 18 roku życia nie powinny w ogóle spożywać alkoholu).

Jak zrobić nalewkę z żurawiny? Na początek umyj żurawinę i osusz na ręczniku papierowym. Następnie przełóż owoce żurawiny do plastikowej torebki strunowej i roztłucz je tłuczkiem do mięsa. Inaczej twarda skórka nie pozwoli na puszczenie soku owocom. Rozgniecione owoce przełóż do słoika. Zasyp cukrem, wlej spirytus i wodę. Wymieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź na sicie wyłożonym gazą. Przelej do ozdobnych butelek.

Staropolska nalewka z żurawiny może także być przygotowana z żurawiny mrożonej. Wystarczy ją rozmrozić i rozdrobnić blenderem a resztę przepisu wykonać analogicznie. Jeśli wolisz słabsze nalewki zrób ją na wódce, zrezygnuj z dodatku wody, który użyty jest w pierwotnym przepisie. Żurawina jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce, dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych, są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia a także problemy reumatyczne.

Podsumowując nalewka z żurawiny leśnej trunkiem o właściwościach pro zdrowotnych. Aby dodać jej jeszcze więcej substancji wspomagających pracę naszego organizmu przygotuj nalewkę z miodem zamiast cukru. W zależności od rodzaju miodu jaki wybierzesz nalewka będzie miała słabszy lub mocniejszy jego aromat.

Wartości odżywcze nalewki z żurawiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
179.58 kcal
179.58 kcal

Witaminy w przepisie na nalewka z żurawiny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg

Składniki mineralne w przepisie na nalewka z żurawiny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
1.42 mg
1.42 mg
Potas
34.08 mg
34.08 mg
Żelazo
0.11 mg
0.11 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z żurawiny 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z żurawiny

Lista alergenów dla nalewki z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z żurawiny

Cena przygotowania nalewki z żurawiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
1000 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
50.00
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
132.50
Jak oceniasz przepis na nalewka z żurawiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób