Nalewka z wiśni z pestkami
- Wiśnie (1500 g)
- Wódka (1000 ml)
- Spirytus (500 ml)
- Cukier (400 g)
Przepis na nalewkę z wiśni z pestkami krok po kroku
Wiśnie umyj i pozbaw ogonków. Przełóż do słoja. Zalej je 500 ml wódki i spirytusem. Wymieszaj i zamknij szczelnie. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
Nalewkę z wiśni z pestkami należy teraz macerować ok. 2 tygodnie - każdego dnia musisz zakołysać słojem. Odkręć go też na kilka chwil, żeby wpadło do niego trochę powietrza, a potem znowu szczelnie zakręć.
Po 14 dniach nalewkę zlej do innego słoja, a do wiśni dodaj 500 ml wódki i cukru.
Nalewkę z wiśni z pestkami znowu maceruj przez około 14 dni - każdego dnia delikatnie kołysząc jednym i drugim słojem, a także otwierając je na chwilę.
Po upływie wyznaczonego czasu, owoce przecedź, sok dodając do wcześniej zlanej nalewki z wiśni z pestkami. Mieszaninę znowu odstaw na kilka dni, a potem ponownie przecedź, np. przez złożoną gazę.
Gdy nalewka z wiśni z pestkami osiągnie klarowny wygląd, powinna leżakować jeszcze przez 1-3 miesiące.
Więcej informacji na temat nalewki z wiśni z pestkami
Nalewka z wiśni z pestkami jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna i wyrazista.
Przepis na nalewkę z wiśni z pestkami to najlepsza opcja, by wykorzystać nadmiar tych owoców. Wychodzi z nich smaczna i domowa nalewka, która zachwyca ciekawym smakiem. Robi się ją zarówno ze spirytusem, jak i wódką. Dzięki temu alkohol ten jest naprawdę mocny. Sprawdzi się więc tylko dla prawdziwych koneserów. Jeśli nie przepadasz za mocnymi alkoholami, zrezygnuj ze spirytusu i wykorzystać tylko wódkę. Alkohol z tej receptury zawsze wychodzi wyśmienity. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego. Ten likier z wiśni można wykorzystać również do wielu różnych deserów. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z wiśni z pestkami, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Nalewka z wiśni jest świetnym dodatkiem do deserów, a także ciast. Smakuje naprawdę wybornie, to zasługa długo macerowanych wiśni. To idealna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią napoje z charakterem. Duży dodatek owoców wpływa na polepszenie smaku tego alkoholu. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku wiśni. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. Wiśniówka z wiśni zachwyci wszystkich fanów domowych alkoholi. Wiśnie w tym przepisie nie są drylowane, dzięki temu jej przygotowanie jest znacznie łatwiejsze. Pamiętaj, by postawić je w ciepłym miejscu. To ważne, aby miejsce maceracji nie było chłodne - zawarty w pestkach toksyczny cyjanowodór paruje w temperaturze 27 stopni.
Alergeny w nalewce z wiśni z pestkami
Lista alergenów dla nalewki z wiśni z pestkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z wiśni z pestkami
Wartości odżywcze nalewki z wiśni z pestkami
Alkohol nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie, przez jego zły wpływ na organizm.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.