Nalewka z wiśni
- Wiśnie (1500 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Spirytus - 1,5 l (1000 ml)
Przepis na nalewkę z wiśni krok po kroku
Wiśnie wydryluj, by nie miały pestek.
Wszystkie wiśnie przełóż do dużego słoika o pojemności około 4-5l.
Wiśnie zalej spirytusem.
W małym rondelku rozpuść cukier z odrobiną cynamonu w połowie szklanki wody. Tak powstały syrop wlej do słoika z wiśniami.
Słoik szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce na 1 miesiąc. Codziennie mieszaj słoikiem, by wszystkie składniki się wymieszały.
Po upływie tego czasu przelej alkohol do butelki i odstaw na kolejny miesiąc.
Więcej informacji na temat nalewki z wiśni
Nalewka z wiśni jest świetnym dodatkiem do deserów, a także ciast. Smakuje naprawdę wybornie, to zasługa długo macerowanych wiśni. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ten alkohol nie jest zbyt słodki. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych trunków.
Ta nalewka robiona jest na spirytusie, dzięki temu jej smak jest bardziej wyrazisty i lepszy. To idealna opcja dla wszystkich tych , którzy lubią napoje z charakterem. Duży dodatek owoców wpływa na polepszenie smaku tego alkoholu.
Domowe nalewki wiśniowe są zdecydowanie lepsze i bardziej zdrowsze niż te sklepowe. W tej opcji używa się drylowanych wiśni, dzięki czemu amigdalina z pestek nie przekształca się w niebezpieczny cyjanowodór, który w większej ilości może być niekorzystny dla zdrowia. W wersji bez pestek nalewka powstaje dłużej, jednak jest w pełni bezpieczna. Najlepiej samemu wydrylować wiśnie, jednak kiedy nie ma się na to odpowiednio dużo czasu, można też skorzystać z owoców już pozbawionych pestek.
Jeżeli zastanawiasz się jak się robi nalewki z wiśni, które smakują wybornie, a przy okazji nie robi się ich zbyt długo, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku wiśni. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. Wiśniówka z wiśni zachwyci wszystkich fanów domowych alkoholi.
Przepis na nalewkę wiśniową jest naprawdę prosty, dlatego idealnie sprawdzi się nawet dla początkujących. Alkohol z tej receptury zawsze wychodzi wyśmienity. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego.
Ten likier z wiśni można wykorzystać również do wielu różnych deserów. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak.
Alergeny w nalewce z wiśni
Lista alergenów dla nalewki z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z wiśni
Wartości odżywcze nalewki z wiśni
Napoje alkoholowe, nawet te domowe, nie powinny zbyt często gościć w menu.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.