Nalewka z sosny
- Pędy sosny (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
- Cytryna - 2 sztuki (100 g)
- Miód - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na nalewkę z sosny krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1 l wody, wymieszaj ze spirytusem.
Pędy sosny umyj i potnij, włóż do słoika.
Całość zalej wodą ze spirytusem i odstaw na 4 tygodnie.
Dodaj miód i cytrynę, odstaw całość na 7 dni.
Zlej powstały syrop i odstaw na 4 miesiące.
Więcej informacji na temat nalewki z sosny
Najlepsza nalewka z sosny to ta przygotowana w domowych warunkach, będzie to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, ale też z innych darów lasu jak pędy sosny. Jesień to najlepszy okres, kiedy należy się nimi delektować. Wtedy możemy korzystać z właściwości tych wspaniałych owoców i darów lasu.
Mój dzisiejszy przepis na nalewkę z sosny jest banalnie prosty.
W celu jej wykonania koniecznie zaopatrz się w takie składniki jak pędy sosny, spirytus, cytryna oraz miód.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość.
Zatem, jak przygotować domową nalewkę z pędów sosny?
Dodatkowo przygotuj 1 l wody, wymieszaj ze spirytusem. Pędy sosny umyj i potnij, włóż do słoika. Całość zalej wodą ze spirytusem i odstaw na 4 tygodnie. Dodaj miód i cytrynę, odstaw całość na 7 dni. Zlej powstały syrop i odstaw na 4 miesiące. Sam widzisz, że samo przygotowanie trunku nie jest trudne, wymaga tylko odrobiny cierpliwości i czasu.
Moja nalewka powstała na spirytusie, smaczna będzie też na wódce. Możesz również postawić na mix tych dwóch alkoholi. Sprawdzi się tutaj połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy.
Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa. Po nim jednak należy cierpliwie czekać, aż owoce przejdą alkoholem, co może potrwać do 6 tygodni. Później znów musisz poświecić trochę uwagi przyszłej nalewce i zasypać ją cukrem, tak aby powstał wysokoprocentowy syrop. Po tym zabiegu nalewka znów nie potrzebuje naszej uwagi, będzie teraz przez minimum 3 miesiące odpoczywać. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Ta z pędów sosny będzie charakteryzować się wytrawnym, ale też słodkim smakiem. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie.
Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jakie proporcje będą najlepsze, koniecznie wykorzystaj pędy sosny i przekonaj się, jak pyszna może być domowa nalewka.
Będzie to dobry pomysł na spędzenie czasu z przyjaciółmi lub wieczorny relaks.
Alergeny w nalewce z sosny
Lista alergenów dla nalewki z sosny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z sosny
Wartości odżywcze nalewki z sosny
W podobny sposób możesz przygotować nalewkę z dowolnych owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.