Nalewka z propolisu

Opublikowano: 04.10.2022 r., 10:43 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
propolis
Nalewka z propolisu
Poznaj przepis na domową, miodową nalewkę z propolisu.
Przygotowanie 10 min
40 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Spirytus (200 ml)
  • Propolis (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana

Przepis na nalewkę z propolisu krok po kroku

Wymieszaj 200 ml spirytusu i 100 ml wody.

30 g propolisu umieść w słoiku i zalej mieszanką wody i spirytusu.

Szczelnie zakręć i odstaw na ok. 14 dni w ciemne, suche miejsce (codziennie wstrząsaj butelką).

Jak oceniasz przepis na nalewkę z propolisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki z propolisu

Propolis, zwany także kitem pszczelim, to produkt, który w ostatnim latach zyskuje na popularności dzięki wielu prozdrowotnym właściwościom. Stosowany jest w medycynie naturalne od tysięcy lat. Ma między innymi działanie przeciwdrobnoustrojowe, może być pomocny w zwalczaniu grzybów, wirusów oraz bakterii, dzięki czemu bywa też nazywany naturalnym antybiotykiem. Co więcej, dużo mówi się również o jego właściwościach poprawiających odporność i zmniejszających ryzyko infekcji, dlatego szczególnie chętnie stosowany jest w okresie jesienno-zimowym. Nalewka z propolisu to pomysł na wykorzystanie kitu pszczelego w domu i może mieć szerokie zastosowanie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z propolisu koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Przygotowanie nalewki z propolisu jest bardzo proste i szybkie – kit pszczeli wystarczy umieścić w butelce, zalać mieszaniną wody i spirytusu, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne, suche miejsce na okres około dwóch lub trzech tygodni. Podczas tego czasu ważne jest codziennie potrząsanie butelki z nalewką, aby osad z kitu pszczelego dokładnie się wytrawił i rozpuścił w alkoholu. Gotowa, domowa nalewka z propolisu ma dość ciemny, brunatny kolor oraz intensywny miodowy zapach. Mimo że jest bardzo łatwa w przygotowaniu oraz można znaleźć wiele informacji dotyczących jej prozdrowotnych właściwości i tego, jak jest zdrowa, pamiętaj, że nalewki nie można stosować u dzieci oraz kobiet w ciąży, a alkohol jest produktem, który należy ograniczać. Warto też pamiętać, że wszystkie produkty pszczele mają potencjał alergenny, dlatego przed ich zastosowaniem warto się upewnić czy nie występuje uczulenie. Jeśli planujesz przygotować domowe przetwory na jesień i zimę sprawdź nasz przepis na nalewkę z propolisu, która zawsze wychodzi najlepsza, a przygotujesz ją w maksymalnie kilkanaście minut.

Alergeny w nalewce z propolisu

Lista alergenów dla nalewki z propolisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z propolisu

Wartości odżywcze nalewki z propolisu

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że częste spożywanie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie i nie może być obecny w diecie kobiet w ciąży oraz dzieci.

Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z propolisu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z propolisu

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Spirytus
200 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 ml
Propolis
30 g
35.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
21.00
Za 30 g
Koszt składników
75.00