Nalewka z propolisu
Przepis na nalewkę z propolisu krok po kroku
Wymieszaj 200 ml spirytusu i 100 ml wody.
30 g propolisu umieść w słoiku i zalej mieszanką wody i spirytusu.
Szczelnie zakręć i odstaw na ok. 14 dni w ciemne, suche miejsce (codziennie wstrząsaj butelką).
Więcej informacji na temat nalewki z propolisu
Propolis, zwany także kitem pszczelim, to produkt, który w ostatnim latach zyskuje na popularności dzięki wielu prozdrowotnym właściwościom. Stosowany jest w medycynie naturalne od tysięcy lat. Ma między innymi działanie przeciwdrobnoustrojowe, może być pomocny w zwalczaniu grzybów, wirusów oraz bakterii, dzięki czemu bywa też nazywany naturalnym antybiotykiem. Co więcej, dużo mówi się również o jego właściwościach poprawiających odporność i zmniejszających ryzyko infekcji, dlatego szczególnie chętnie stosowany jest w okresie jesienno-zimowym. Nalewka z propolisu to pomysł na wykorzystanie kitu pszczelego w domu i może mieć szerokie zastosowanie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z propolisu koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Przygotowanie nalewki z propolisu jest bardzo proste i szybkie – kit pszczeli wystarczy umieścić w butelce, zalać mieszaniną wody i spirytusu, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne, suche miejsce na okres około dwóch lub trzech tygodni. Podczas tego czasu ważne jest codziennie potrząsanie butelki z nalewką, aby osad z kitu pszczelego dokładnie się wytrawił i rozpuścił w alkoholu. Gotowa, domowa nalewka z propolisu ma dość ciemny, brunatny kolor oraz intensywny miodowy zapach. Mimo że jest bardzo łatwa w przygotowaniu oraz można znaleźć wiele informacji dotyczących jej prozdrowotnych właściwości i tego, jak jest zdrowa, pamiętaj, że nalewki nie można stosować u dzieci oraz kobiet w ciąży, a alkohol jest produktem, który należy ograniczać. Warto też pamiętać, że wszystkie produkty pszczele mają potencjał alergenny, dlatego przed ich zastosowaniem warto się upewnić czy nie występuje uczulenie. Jeśli planujesz przygotować domowe przetwory na jesień i zimę sprawdź nasz przepis na nalewkę z propolisu, która zawsze wychodzi najlepsza, a przygotujesz ją w maksymalnie kilkanaście minut.
Alergeny w nalewce z propolisu
Lista alergenów dla nalewki z propolisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z propolisu
Wartości odżywcze nalewki z propolisu
Pamiętaj, że częste spożywanie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie i nie może być obecny w diecie kobiet w ciąży oraz dzieci.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.