Przepis na nalewkę z pomarańczy krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, gaza, słoik 5 l

Jedną pomarańczę dokładnie umyj i wyparz. Obierz ją ze skórki, usuń ze skórki całą białą błonę. Skórkę przełóż do słoika.

Pozostałe pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze części, przełóż do słoika.

W garnku zagotuj wodę i dodaj cukier. Rozpuść cukier w wodzie i wlej syrop do pomarańczy.

Dolej spirytus, zamknij słoik i odstaw na 3 miesiące w ciemne miejsce.

Po 3 miesiącach przefiltruj przez gazę.

Nalewkę odstaw na kolejne 3 miesiące w ciemne miejsce.

Nalewka z pomarańczy podana w szklankach, z kostkami lodu, obok nalewka podana w butelkach
Nalewka z pomarańczy
Koszt przygotowania dania
101.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Nalewka z pomarańczy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy to kolejna propozycja na domową, owocową nalewkę. Wykonana z soczystych i pysznych pomarańczy nalewka ma bogaty smak i aromat oraz zniewalający kolor.

Nalewka z pomarańczy powinna być wykonana na spirytusie aby wszystkie związki smakowe i aromatyczne mogły przejść do alkoholu. Jeśli jednak wolisz wykonać ją na wódce aby była słabsza, pamiętaj, że należy prowadzić dłużej proces maceracji owoców. Nalewka może być wykonana równie z całych pomarańczy, z miąższu lub na skórkach pomarańczy. Jedna z najlepszych nalewek jest wykonana zarówno z miąższu, jak i skórek pomarańczy. Ma ona słodki i pomarańczowy smak. Dzięki temu, że usuwamy całą białą część skórki i owocu pozbywamy się gorzkiego smaku, który nie jest pożądany w tego typu trunkach. Nalewka z całych pomarańczy będzie mieć gorzki posmak, jest ona charakterystyczna w smaku, dlatego taka wersja może nie przypaść wszystkim do gustu. Tak jak wszystkie inne nalewki owocowe i ta nie jest szybka w przygotowaniu. Owszem, nie wymaga wiele Twojej pracy, ponieważ najważniejsze procesy dzieją się, kiedy nalewka stoi, dlatego wymaga odpowiedniego czasu przygotowania. Przepis na nalewkę z pomarańczy jest łatwy, ale jak już wspomniałam, wymaga odpowiedniego czasu przygotowania. Nalewkę najlepiej wykonać z pomarańczy dostępnych w grudniu i styczniu. Pomarańcze w tym czasie są najsmaczniejsze, mają najlepszy smak, aromat i są bardzo soczyste. Jak zrobić nalewkę z pomarańczy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został szczegółowo wyjaśniony.

Nalewka z pomarańczy to fajna propozycja, która idealnie sprawdzi się w letnie, ciepłe dni. Jednak przechowana przez cały rok będzie także świetnym dodatkiem do wigilijnych potraw. Z wykorzystaniem nalewki możesz przygotować nasączenie ciast i biszkoptów, kremy i desery, a także świąteczny poncz.

Wartości odżywcze nalewki z pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
128.21 kcal
64.10 kcal
Białko
0.45 g
0.22 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w nalewce z pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.59 g
8.79 g
Węglowodany przyswajalne
16.05 g
8.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
0.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.17 g
0.08 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.06 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.03 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
28.85 mg
14.42 mg
Tiamina
0.07 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.26 mg
0.13 mg
Foliany
10.90 µg (mcg)
5.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
0.36 mg
0.18 mg
Potas
108.79 mg
54.40 mg
Wapń
27.67 mg
13.83 mg
Fosfor
8.97 mg
4.49 mg
Magnez
6.41 mg
3.21 mg
Żelazo
0.07 mg
0.03 mg
Cynk
0.05 mg
0.03 mg
Miedź
0.03 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z pomarańczy 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z pomarańczy

Lista alergenów dla nalewki z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z pomarańczy

Cena przygotowania nalewki z pomarańczy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
2500 g
10 sztuk
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 2500 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
102.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób