Nalewka z pokrzywy

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrzywowa nalewka w szklanej butelce
Nalewka z pokrzywy
Nalewka z pokrzywy to świetny pomysł na zdrowotny likier. Każdy powinien posiadać ją w swojej domowej apteczce.
Przygotowanie 20 min
8 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 100 porcji
  • Pokrzywa - sok (750 g)
  • Spirytus (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana, sokowirówka

Przepis na nalewkę z pokrzywy krok po kroku

Liście pokrzywy umyj i osusz.

Liście przepuść przez sokowirówkę.

Do powstałego soku dodaj spirytus.

Dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat nalewki z pokrzywy

Nalewka z pokrzywy to świetny pomysł na zdrowotny likier. Każdy powinien posiadać ją w swojej domowej apteczce.

Przepis na nalewkę z pokrzywy jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy liście pokrzywy umyć i osuszyć. Następnie przepuść je przez sokowirówkę, najlepiej wolnoobrotową. Tak by uzyskać pokrzywowy sok. Teraz wystarczy dodać spirytus i całość dokładnie wymieszać. Gotową nalewkę na spirytusie rozlej do szklanych butelek i przechowuj w ciemnym miejscu. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić nalewkę z pokrzywy. Ten prosty przepis możesz również wykonać na wódce. W obu przypadkach będzie najlepsza dla zdrowia. Ważne jest jednak by zachować odpowiednie proporcje. ¾ soku z pokrzywy na ¼ alkoholu. Jeśli chcecie by nalewka z pokrzywy miała słodszy smak możecie dodać do soku z pokrzywy około 50 g miodu. Najlepiej użyć miodu płynnego i dokładnie rozpuścić go w soku. Pamiętajcie by miodu nie podgrzewać powyżej 40 stopni Celsjusza, ponieważ traci on swoje właściwości prozdrowotne.

Pokrzywa to zioło, które jest niezwykle popularne w naszym kraju. Głównie dlatego, że rośnie jak chwast i od stuleci jest używana jako lekarstwo. Najczęściej pokrzywa kojarzy się z jej działaniami moczopędnymi. Ale oprócz tego to również wspaniałe źródło mikro- i makroelementów. W liściach pokrzywy znaleźć można chlorofil, fitosterole, potas, wapń czy żelazo. To powoduje, że świetnie sprawdzi się przy zaburzeniach przemiany materii. Poprawia także pracę wątroby oraz trzustki. Liście pokrzywy stymulują produkcję hemoglobiny. Często wykorzystywane są również po chorobach bakteryjnych i stosowaniu antybiotyków w celu uzupełnienia niedoborów witamin.

Ze względu na zawartość alkoholu nie powinna ona być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Mimo swoich działań prozdrowotnych nie należy spożywać jej także podczas antybiotykoterapii, przy problemach z nadciśnieniem czy podczas zażywania leków przeciwbólowych. Alkohol należy pić odpowiedzialnie.

Alergeny w nalewce z pokrzywy

Lista alergenów dla nalewki z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z pokrzywy

Wartości odżywcze nalewki z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na zawartość alkoholu nie powinna ona być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
89.25
8.93
Białko (g)
2.03
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
5.62
0.56
Węglowodany przyswajalne (g)
0.44
0.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.18
0.52
Sacharoza (cukier) (g)
0.08
0.01
Glukoza (g)
0.05
0.01
Fruktoza (g)
0.05
0.01
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.01
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.12
0.01
Niacyna (mg)
0.29
0.03
Foliany (µg (mcg))
10.50
1.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
3.25
0.33
Potas (mg)
250.75
25.07
Wapń (mg)
360.75
36.08
Fosfor (mg)
54.50
5.45
Magnez (mg)
42.75
4.28
Żelazo (mg)
1.23
0.12
Cynk (mg)
0.26
0.03
Miedź (mg)
0.06
0.01
Mangan (mg)
0.58
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z pokrzywy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z pokrzywy

Koszt składników
110.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
750 g
sok
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 7
62.50
Za 750 g
Spirytus
250 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Koszt składników
110.00