Nalewka z pigwy

Opublikowano: 27.05.2021 r., 19:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karafka z nalewką z pigwy
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy to niebanalny pomysł na naprawdę smaczny trunek. Nie jest zbyt słodka, ze względu na dużą kwaśność owoców, jednak to sprawia, że ma wyjątkowy charakter.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 78 min
66 kcal
Kcal w porcji
38 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukier - 2 szklanki (400 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Pigwa surowa (1000 g)
  • Miód - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na nalewkę z pigwy krok po kroku

Pigwę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń z nich gniazda nasienne i pestki. Przełóż kawałki owoców do dużego słoja.

Owoce zasyp cukrem i dobrze potrząśnij słojem, by owoce wymieszały się ze słodzikiem.

Spirytus wymieszaj z 1 szklanką wody i tak powstała mieszanką zalej owoce.

Całość zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.

Po tym czasie płyn zlej do butelki, a owoce zalej szklanką wody zmieszaną z miodem. Zostaw owoce na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach wymieszaj owoce z odlaną nalewką.

Porządnie wymieszaj, a płyn ponownie wlej do butelki.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat nalewki z pigwy

Nalewka z pigwy jest wspaniałym trunkiem o bogatym i pysznym smaku. Wykonuje się ją dość łatwo, a jej smak przywodzi na myśl ciepłe, letnie wieczory. To wspaniały dodatek do deserów, a w szczególności słodkich ciast, gdyż wspaniale równoważy ich smak. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców pigwy w przepyszny sposób i zachowanie ich aromatu na dłużej.

Przepis na nalewkę z pigwy, choć może wydawać się nieco skomplikowany, wcale taki nie jest. Z tą recepturą stworzysz ten domowy alkohol w naprawdę łatwy sposób, co pozwoli ci na cieszenie się jej wspaniały smakiem. Poradzi z nią sobie nawet osoba początkująca, gdyż wystarczy kilka prostych kroków, by móc wykonać ten pyszny i niezwykle aromatyczny trunek.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z pigwy, która nie będzie zbyt skomplikowana, a przy tym w świetny sposób podkreśli smak tych wspaniałych owoców, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Pozwala w łatwy sposób stworzyć nalewkę tak pyszną, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Choć w niektórych przepisach można się spotkać z przygotowywaniem nalewki na wódce, to jednak lepiej zrobić ją na spirytusie. Dzięki temu będzie miała idealny smak i nie będzie zbyt mdła czy nieciekawa. Dodatek spirytusu odpowiednio konserwuje owoce i wydobywa z nich to co najlepsze. Warto jednak wymieszać wcześniej spirytus z odrobiną wody, by nie był zbyt mocny i intensywny.

To najlepsza nalewka z pigwy, która smakuje naprawdę wybornie. Ma idealnie zbalansowany smak. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, co często zdarza się przy tego typu alkoholach. To zasługa dodatku cukru i miodu w odpowiednich proporcjach.

Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować trunek idealny, który zachęca wszystkich swoim smakiem i piękną barwą. Choć należy odczekać, by móc cieszyć się jego smakiem, zdecydowanie warto.

Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie ile cukru do nalewki z pigwy należy dodać, by była odpowiednio słodka, to ten przepis jest dla ciebie. Dowiesz się z niego co zrobić, by zamienić te kwaśne owoce w trunek, który ma idealny smak. Pigwówka na pewno przypadnie ci do gustu w każdej wersji, nie tylko jako pyszny trunek, ale również jako wartościowy dodatek do ciast i deserów, który poprawia ich smak.

Alergeny w nalewce z pigwy

Lista alergenów dla nalewki z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z pigwy

Wartości odżywcze nalewki z pigwy

na 100g gotowej potrawy

Alkohol powinien pojawiać się w diecie niezwykle rzadko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(38g)
Energia (kcal)
175.23
66.59
Białko (g)
0.21
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(38g)
Węglowodany (g)
30.39
11.55
Węglowodany przyswajalne (g)
29.41
11.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(38g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(38g)
Witamina A (µg (mcg))
1.03
0.39
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.71
2.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.11
0.04
Foliany (µg (mcg))
1.59
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(38g)
Sód (mg)
2.62
0.99
Potas (mg)
103.03
39.15
Wapń (mg)
6.00
2.28
Fosfor (mg)
10.10
3.84
Magnez (mg)
4.15
1.58
Żelazo (mg)
0.38
0.15
Cynk (mg)
0.03
0.01
Miedź (mg)
0.07
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z pigwy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z pigwy

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Pigwa surowa
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
87.50