Nalewka z pestek pigwy
- Pestki pigwowca (500 g)
- Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (250 g)
Przepis na nalewkę z pestek pigwy krok po kroku
Pestki pigwowca rozłóż na gazie i pozostaw do delikatnego wysuszenia.
W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Wysuszone pestki wsyp do słoika.
Syrop cukrowy wymieszaj ze spirytusem.
Roztworem zalej pestki pigwowca w słoiku.
Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na 4 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.
Butelki z nalewką zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki z pestek pigwy
Nalewka z pestek pigwy na spirytusie to doskonały pomysł na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. Pyszna nalewka świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Nalewkę możemy wykorzystać również jako składnik do przygotowania pysznych ciast. Sprawdzony przepis na nalewkę z pestek pigwy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Jest to przepis czasochłonny, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość podczas wykonywania tej nalewki. Do wykonania nalewki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: pestki pigwowca, spirytus oraz cukier. Nalewkę możesz przygotować również na wódce.
Jak zrobić nalewkę z pestek pigwy? Pestki pigwowca rozłóż na gazie i pozostaw do delikatnego wysuszenia. W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Wysuszone pestki wsyp do słoika. Syrop cukrowy wymieszaj ze spirytusem. Roztworem zalej pestki pigwowca w słoiku. Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek. Butelki z nalewką zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa.
Podsumowując łatwa do zrobienia i bardzo smaczna nalewka to idealny domowy trunek. Prosty przepis można wykorzystać także do zrobienia likieru, który będzie zawierał więcej cukru. Najlepsza nalewka na wódce sprawdzi się jako dodatek do ciast. Domowa nalewka jest dobra do spożycia po około 2 miesiącach leżakowania.
Alergeny w nalewce z pestek pigwy
Lista alergenów dla nalewki z pestek pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na nalewkę z pestek pigwy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pestki pigwowca
Wartości odżywcze nalewki z pestek pigwy
Nalewka z pestek Wigry to doskonała propozycja na smaczny, domowy alkohol. Nalewki nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.