Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
gąsior z rurką fermentacyjną 25 l, słoik 5 l

Zielone orzechy włoskie umyj i osusz. Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój je na ćwiartki.

Ułóż orzechy na dnie gąsiora i zalej alkoholem.

Odstaw całość na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlej alkohol do osobnego słoja, a do orzechów dolej 1 szklankę wody i wsyp cukier. Odstaw na 3 tygodnie.

Po upływie tego czasu syrop orzechowy zmieszaj z alkoholem.

Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie podana w kieliszku.
nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie
Koszt przygotowania dania
80.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
98

Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z orzecha włoskiego na spirytusie

Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych alkoholi Całość jest smaczna i bardzo aromatyczna, idealna na jesień. Zarówno tradycyjne zastosowanie, jak i niektóre badania naukowe wykazują, że wyciągi wodno-alkoholowe z tego gatunku mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie to tradycyjna broń na pasożyty i nieżyt żołądka. To domowa broń na wszelkie zatrucia. Orzech włoski stanowi popularną i smaczną przekąskę. Jest też często wykorzystywany podczas przygotowywania deserów, np. w postaci lodów i ciast. Ponadto jego właściwości już od dawna są wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Naparem z liści tego drzewa leczono niegdyś cukrzycę, krzywicę i rany po ukąszeniach różnych owadów. Ekstrakt z młodych orzechów wykazuje właściwości w wielu obszarach, jednak przede wszystkim stosuje się go podczas dolegliwości żołądkowych. Do nalewki nadają się zielone orzechy włoskie. Możemy je zbierać od końca czerwca do końca lipca. Wszystko zależy od regionu kraju oraz temperatur w danym roku. Owoce orzecha muszą być zielone i oczywiście na tyle miękkie, aby można je było przekroić nożem. Ich wielkość oscyluje w okolicy 3 – 5 cm. Według medycyny ludowej najlepsze na nalewkę są orzechy zrywane 2 tygodnie po nocy kupały, czyli w okolicy 5 lipca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie, by była mocna, ale też dobra, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Nalewka z orzechów włoskich jest wykorzystywana w leczeniu różnego pochodzenia dolegliwości żołądkowych. Wersji tej nalewki jest kilka i prawdopodobnie każda jest ok i ma swoich zwolenników. Ta z przepisu jest prosta, ale naprawdę aromatyczna. Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie mają silne właściwości bakteriobójcze, dlatego jeden kieliszek nalewki może nam pomóc przy zatruciu lub innych dolegliwościach układu pokarmowego. Można też przygotować nalewkę jako trunek smakowy – wtedy warto dodać szklankę cukru więcej i korzenne przyprawy.

Wartości odżywcze nalewki z orzecha włoskiego na spirytusie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kalorie)
357.16 kcal
225.01 kcal
Białko
3.65 g
2.30 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.11 mg

Węglowodany w nalewce z orzecha włoskiego na spirytusie

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany
19.22 g
12.11 g
Węglowodany przyswajalne
17.62 g
11.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.61 g
1.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz
15.70 g
9.89 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
1.40 g
Tłuszcze nienasycone
13.47 g
8.49 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6
0.13 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.31 mg
0.20 mg
Tiamina
0.09 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.03 mg
Niacyna
0.27 mg
0.17 mg
Foliany
23.52 µg (mcg)
14.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód
1.24 mg
0.78 mg
Potas
106.76 mg
67.26 mg
Wapń
23.68 mg
14.92 mg
Fosfor
86.04 mg
54.21 mg
Magnez
37.92 mg
23.89 mg
Żelazo
0.71 mg
0.45 mg
Cynk
0.74 mg
0.47 mg
Miedź
0.39 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z orzecha włoskiego na spirytusie 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z orzecha włoskiego na spirytusie

Lista alergenów dla nalewki z orzecha włoskiego na spirytusie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania nalewki z orzecha włoskiego na spirytusie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 300 g
Spirytus
750 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
60.00
Za 750 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
102.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z orzecha włoskiego na spirytusie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób