Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
butelka szklana, słoik 1,5 l

Zielone orzechy umyj.

Orzechy w łupinie pokrój w plastry.

Orzechy ułóż w szklanym naczyniu. Wlej wódkę i spirytus.

Odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząśnij naczyniem.

Gotową (ciemnobrązową) nalewkę przelej do butelki.

Przechowuj do kilkunastu miesięcy.

Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru w kieliszku ustawionym na stole
Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru
Koszt przygotowania dania
81.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z orzecha włoskiego bez cukru

Domowa nalewka z orzecha włoskiego bez cukru to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych orzechów włoskich z wódką i na spirytusie.

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie usłyszał, że na ból brzucha najlepsza będzie „orzechówka”. Choć niektórzy nie wierzą w skuteczność tego typu zabiegów, to nawet współczesna medycyna potwierdza, że to prawda. Preparaty z orzecha włoskiego, z jego owoców, liści lub kory mają udowodnione działanie na kłopoty żołądkowe i bóle brzucha wynikające z trudności z trawieniem. Tak przygotowana nalewka to absolutna konieczność szczególnie na dalekie, wakacyjne podróże, gdy często zdarzają się problemy trawienne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru, to w pierwszej kolejności zdobądź zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Takie orzechy zawierają w sobie olejki eteryczne, garbniki i gorycze- substancje przyczyniające się do pobudzania trawienia i prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy wykazują właściwości bakteriobójcze i jeden kieliszek takiej nalewki wystarczy, by pomóc przy zatruciach. Zielone orzechy wystarczy umyć i pokroić w kawałki lub ewentualnie zblendować. Następnie umieszcza się je w szklanym, zamkniętym naczyniu w towarzystwie wódki i spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na około 6 tygodniu w ciemnym miejscu, pamiętając by od czasu do czasu ją przemieszać. Nalewka będzie zmieniała kolor, dlatego niech nie wystraszy Cię jej czarno-brązowy kolor. To naturalny proces i tak właśnie ma być.

Po tym czasie wystarczy przelać nalewkę do zamykanej butelki i tak można spokojnie przechowywać ją do kilkunastu miesięcy.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru jest łatwy w wykonaniu, a otrzymana dobra nalewka jest idealnym lekarstwem. Oprócz działania na układ trawienny wspomaga także obniżanie ciśnienia krwi i „złego” cholesterolu. Pomimo swoich zdrowotnych korzyści nalewka ta nie jest zalecana osobom chorującym na przewlekłe choroby żołądka jak np. refluks.

Wartości odżywcze nalewki z orzecha włoskiego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
315.60 kcal
63.12 kcal
Białko
3.04 g
0.61 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.03 mg

Węglowodany w nalewce z orzecha włoskiego bez cukru

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
2.74 g
0.55 g
Węglowodany przyswajalne
1.40 g
0.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
0.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
13.04 g
2.61 g
Tłuszcze nasycone
1.81 g
0.36 g
Tłuszcze nienasycone
11.23 g
2.25 g
Tłuszcze jednonasycone
1.79 g
0.36 g
Tłuszcze wielonasycone
9.44 g
1.89 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6
0.11 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.26 mg
0.05 mg
Tiamina
0.08 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.01 mg
Niacyna
0.23 mg
0.05 mg
Foliany
19.60 µg (mcg)
3.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
1.20 mg
0.24 mg
Potas
89.40 mg
17.88 mg
Wapń
19.60 mg
3.92 mg
Fosfor
72.80 mg
14.56 mg
Magnez
31.60 mg
6.32 mg
Żelazo
0.60 mg
0.12 mg
Cynk
0.63 mg
0.13 mg
Miedź
0.33 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z orzecha włoskiego bez cukru 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z orzecha włoskiego bez cukru

Lista alergenów dla nalewki z orzecha włoskiego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania nalewki z orzecha włoskiego bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
250 g
25 sztuk, zielonych
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na nalewkę z orzecha włoskiego bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób