Przepis na nalewkę z mandarynek krok po kroku

Składniki dla 73 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, gaza, słoik 5 l

Mandarynki obierz i usuń wszystkie białe błony.

Mandarynki przełóż do słoika.

Mandarynki zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie.

Mandarynki rozgnieć w słoiku ze spirytusem.

Przelej przez gazę i syrop przelej ponownie do słoika.

Wodę zagotuj w garnku i dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści.

Syrop cukrowy dodaj do syropu z mandarynek.

Nalewkę odstaw na 1 tydzień.

Nalewka z mandarynek podana w kieliszku, obok skrzynka z mandarynkami
Nalewka z mandarynek
Koszt przygotowania dania
101.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
72 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Nalewka z mandarynek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z mandarynek

Nalewka z mandarynek to kolejna propozycja pysznej, owocowej nalewki. Schłodzona fajnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni a z jej użyciem możesz wykonać oryginalne drinki i koktajle.

Nalewkę z mandarynek najlepiej wykonać w okresie zimowy, w listopadzie czy grudniu, kiedy mamy dostęp do najlepszych, słodkich i najbardziej soczystych mandarynek, z których wykonasz wyśmienitą nalewkę. Nalewki nie przygotujesz na szybko, tak jak każda nalewka owocowa musi ona przejść proces maceracji, a następnie odstać. Nalewkę możesz wykonać zarówno na wódce, jak i na spirytusie lub mieszance tych dwóch alkoholi aby uzyskać pośrednią moc nalewki. Nalewka sprawdzi się także jako alkohol podany na święta, jednak należy pamiętać aby przygotowanie nalewki zaplanować już rok wcześniej. Świąteczna nalewka będzie świetnie smakować z miodem. Innym rodzajem nalewki jest nalewka ze skórek mandarynek. Tak jak nalewka z owoców, tak samo nalewka ze skórek wymaga długiego czasu przygotowania. Nalewka mandarynkowa może być wykorzystana jako nasączenie do ciasta i biszkoptów, możesz dodać ja do kremów czy deserów albo przygotować z jej użyciem drinki, koktajle czy świąteczny poncz. Przepis na nalewkę z mandarynek jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Należy pamiętać, że wymaga ona czasu.

Nalewka z mandarynek urzeka nie tylko swoim obłędnym, pomarańczowym kolorem, ale także wyśmienitym smakiem.

Wartości odżywcze nalewki z mandarynek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
144.41 kcal
72.21 kcal
Białko
0.48 g
0.24 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w nalewce z mandarynek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
19.54 g
9.77 g
Węglowodany przyswajalne
18.48 g
9.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
0.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.22 g
0.11 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.07 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z mandarynek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.71 mg
7.85 mg
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.01 mg
Niacyna
0.22 mg
0.11 mg
Foliany
9.41 µg (mcg)
4.71 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z mandarynek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.59 mg
0.79 mg
Potas
98.18 mg
49.09 mg
Wapń
21.88 mg
10.94 mg
Fosfor
13.24 mg
6.62 mg
Magnez
7.06 mg
3.53 mg
Żelazo
0.10 mg
0.05 mg
Cynk
0.04 mg
0.02 mg
Miedź
0.03 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z mandarynek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z mandarynek

Lista alergenów dla nalewki z mandarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z mandarynek

Cena przygotowania nalewki z mandarynek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mandarynka
2000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
102.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z mandarynek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób