Nalewka z mandarynek
- Mandarynka (2000 g)
- Cukier (400 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na nalewkę z mandarynek krok po kroku
Mandarynki obierz i usuń wszystkie białe błony.
Mandarynki przełóż do słoika.
Mandarynki zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie.
Mandarynki rozgnieć w słoiku ze spirytusem.
Przelej przez gazę i syrop przelej ponownie do słoika.
Wodę zagotuj w garnku i dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Użyj minimalnej ilości wody niezbędnej do rozpuszczenia cukru.
Syrop cukrowy dodaj do syropu z mandarynek.
Nalewkę odstaw na 1 tydzień.
Więcej informacji na temat nalewki z mandarynek
Nalewka z mandarynek to kolejna propozycja pysznej, owocowej nalewki. Schłodzona fajnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni a z jej użyciem możesz wykonać oryginalne drinki i koktajle.
Nalewkę z mandarynek najlepiej wykonać w okresie zimowy, w listopadzie czy grudniu, kiedy mamy dostęp do najlepszych, słodkich i najbardziej soczystych mandarynek, z których wykonasz wyśmienitą nalewkę. Nalewki nie przygotujesz na szybko, tak jak każda nalewka owocowa musi ona przejść proces maceracji, a następnie odstać. Nalewkę możesz wykonać zarówno na wódce, jak i na spirytusie lub mieszance tych dwóch alkoholi aby uzyskać pośrednią moc nalewki. Nalewka sprawdzi się także jako alkohol podany na święta, jednak należy pamiętać aby przygotowanie nalewki zaplanować już rok wcześniej. Świąteczna nalewka będzie świetnie smakować z miodem. Innym rodzajem nalewki jest nalewka ze skórek mandarynek. Tak jak nalewka z owoców, tak samo nalewka ze skórek wymaga długiego czasu przygotowania. Nalewka mandarynkowa może być wykorzystana jako nasączenie do ciasta i biszkoptów, możesz dodać ja do kremów czy deserów albo przygotować z jej użyciem drinki, koktajle czy świąteczny poncz. Przepis na nalewkę z mandarynek jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Należy pamiętać, że wymaga ona czasu.
Nalewka z mandarynek urzeka nie tylko swoim obłędnym, pomarańczowym kolorem, ale także wyśmienitym smakiem.
Alergeny w nalewce z mandarynek
Lista alergenów dla nalewki z mandarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z mandarynek
Wartości odżywcze nalewki z mandarynek
Nalewka z mandarynek to fajna, owocowa nalewka. Jednak pamiętaj aby nalewki spożywać z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.