Przepis na nalewka z lipy krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
słoik

Kwiaty lipy umieść w słoiku.

Dodaj do nich cukier i miód.

Wlej 250ml wody i wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia cukru.

Wlej wódkę oraz spirytus.

Laskę wanilii przekrój na pół i umieść w słoiku.

Odstaw w ciemne miejsce na 4-5 tygodni.

Po tym czasie przecedź nalewkę na sicie i wlej do ozdobnej butelki.

Nalewka z lipy podana w ozdobnym kieliszku.
Nalewka z lipy
Koszt przygotowania dania
88.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
96 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
63

Nalewka z lipy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z lipy

Nalewka z lipy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy napój alkoholowy. Nalewka z lipy jest idealnym dodatkiem do herbaty zimowej. Można ją pić także samodzielnie lub rozrobić z wodą. Nalewka z lipy jest bardzo charakterystyczna w smaku i można przygotować ją w domu. Przepis na nalewkę z lipy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kwiaty lipy, cukier, miód, wódka, spirytus, laska wanilii.

Jak zrobić nalewkę z lipy? Kwiaty lipy umieść w słoiku. Dodaj do nich cukier i miód. Wlej wodę i wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia cukru. Wlej wódkę oraz spirytus. Laskę wanilii przekrój na pół i umieść w słoiku. Odstaw w ciemne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie przecedź nalewkę na sicie i wlej do ozdobnej butelki.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Podsumowując najlepsza łatwa do zrobienia nalewka sprawdzi się jako domowe lekarstwo na zimę.Nalewka na wódce i na spirytusie jest dość mocnym trunkiem, dlatego nie spożywaj jej w dużych ilościach. Domowa nalewka jest idealna jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Właściwości nalewki, które pomagają leczyć przeziębienie, są bardzo często wykorzystywane w naszych domach. Zdrowa nalewka z miodem jest dość słodka. Możesz przygotować także nalewkę bez dodatku cukru. Sprawdzony przepis warto wykorzystać do przygotowania pysznej nalewki.

Wartości odżywcze nalewki z lipy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
241.08 kcal
96.43 kcal
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Białko
0.02 g
0.01 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej

Węglowodany w nalewce z lipy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
17.45 g
6.98 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.43 g
6.97 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.01 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na nalewka z lipy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Niacyna
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Foliany
0.16 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewka z lipy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
1.19 mg
0.48 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Potas
5.73 mg
2.29 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Wapń
0.59 mg
0.24 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Fosfor
3.57 mg
1.43 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Magnez
0.16 mg
0.06 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Żelazo
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Cynk
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: kwiaty lipy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z lipy 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z lipy

Lista alergenów dla nalewki z lipy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewka z lipy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kwiaty lipy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z lipy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kwiaty lipy
100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Wódka
1000 ml
4 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 ml
Spirytus
400 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
32.00
Za 400 ml
Jak oceniasz przepis na nalewka z lipy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób