Nalewka z kawy
- Kawa rozpuszczalna - 15 łyżek (150 g)
- Spirytus (500 ml)
- Cukier (200 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Cynamon - 1 laska (10 g)
Przepis na nalewkę z kawy krok po kroku
Kawę wsyp do miski. Wlej 2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj do niej laskę cynamonu, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj ze sobą oba przygotowane płyny. Dodaj spirytus i wymieszaj.
Przelej do butelek i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat nalewki z kawy
Dobra, domowa nalewka z kawy rozpuszczalnej to świetny pomysł, jeśli potrzebna Ci szybka, łatwa nalewka. Powinna leżakować tylko 2 tygodnie, dlatego nie czekaj i wykonaj ją już dzisiaj.
Ten sprawdzony przepis na nalewkę z kawy na spirytusie zajmuje tylko kilka chwil. Na początku kawę wsyp do miski. Wlej 2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj do niej laskę cynamonu, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj ze sobą oba przygotowane płyny. Dodaj spirytus i wymieszaj. Przelej do butelek i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić nalewkę z kawy. Możesz przygotować ją również na wódce, wówczas użyj mniejszej ilości wody do rozpuszczenia cukru- około 1,5 szklanki.
Taka smaczna nalewka przyda się nie tylko do standardowej konsumpcji, ale również będzie świetnym nasączeniem do ciast czy tortów, szczególnie podczas przygotowania tiramisu. Koniecznie się przekonaj, jak pyszna jest ta nalewka kawowa.
Alkoholu nie powinny pić osoby młode, ponieważ może się przyczynić on do poważnych zaburzeń rozwojowych. Zakazany jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących, które dostarczając w ten sposób alkohol do organizmu płodu lub dziecka mogą spowodować u niego ciężkie uszkodzenia każdego z układów ważnego do życia. Alkoholu nie mogą pić osoby, które przyjmują leki (w tym antybiotyki, antydepresanty, leki przeciwbólowe) wchodzące w interakcje z alkoholem. To może spowodować zwiększenie lub zmniejszenie siły danego leku, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Alkoholu nie wolno spożywać również przy nadciśnieniu, nowotworach, chorobach wątroby, po udarze i innych. Pij odpowiedzialnie.
Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Popularna jest głównie poprzez swoje pobudzające działanie. Oprócz tego udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu a nawet bólu mięśni. Wskazuje się, że dziennie można wypić do pięciu filiżanek kawy.
Napój ten powstaje z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Uprawa kawy ma swoje początki w Etiopii, ale już w XVI wieku zjawiła się na terenie Europy. Od tego momentu pojawiły się dziesiątki sposobów parzenia i spożywania kawy. Do najbardziej popularnych należy espresso (przepływ wody pod ciśnieniem), napary przelewowe, kawy gotowane, kawy z makinetki, kawy próżniowe, kawa sypana czy napary z kaw typu instant, czyli inaczej kawa rozpuszczalna. Każdy z wyżej wymienionych nadaje ziarnom kawy innego smaku.
Spożywając kawę, najwięcej osób wybiera ją ze względu na kofeinę, która ma przede wszystkim pobudzić. Działanie kofeiny polega na tym, że pobudza ona OUN, czyli ośrodkowy układ nerwowy. Tym samym poprawia koncentrację, refleks i również poprawia humor, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia. Przez to, to najczęściej wybierany rano napój na świecie.
Alergeny w nalewce z kawy
Lista alergenów dla nalewki z kawy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z kawy
Wartości odżywcze nalewki z kawy
Działanie kofeiny polega na tym, że pobudza ona OUN, czyli ośrodkowy układ nerwowy. Tym samym poprawia koncentrację, refleks i również poprawia humor, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.