Nalewka z jagód

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Jagody, cukier i spirytus – to trio, które sprawi, że stworzysz wyjątkową nalewkę z jagód. Świeże owoce jagód nadają nalewce głęboki, owocowy smak, cukier dodaje słodyczy, a spirytus odpowiedniej mocy. To prosty, ale skuteczny przepis na domowy alkohol, który zachwyci swoim smakiem i aromatem.
Składniki dla 20 porcji:
- Jagody - 1000 g
- Cukier - 800 g
- Spirytus - 500 ml
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- słoik, gaza, lejek, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Umyte jagody włóż do słoika.
- Wsyp cukier i wlej spirytus.
- Wymieszaj całość.
- Zakręć bardzo dobrze słoik.
- Wstaw w ciepłe i jasne miejsce na miesiąc.
- Co 3 dni mieszaj (poprzez potrząśnięcie słoikiem).
- Po miesiącu przelej nalewkę przez lejek i gazę do czystej butelki.
- Zakręć dobrze butelkę i odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca na miesiąc.
- Nalewka po miesiącu leżakowania jest gotowa do picia.
Komentarz dietetyka
Jedzenie jagód wpływa na poprawę wzroku. Jagody dobrze działają na przewód pokarmowy. Zawierają antocyjany, które mają wartości antynowotworowe. Dodatek cukru i alkoholu sprawia, że nie jest to napój zalecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Nie jest wskazany także w chorobach wątroby i trzustki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości