Nalewka z jagód
- Jagody (1000 g)
- Cukier (800 g)
- Spirytus (500 ml)
Przepis na nalewkę z jagód krok po kroku
Umyte jagody włóż do słoika.
Wsyp cukier i wlej spirytus.
Wymieszaj całość.
Zakręć bardzo dobrze słoik.
Wstaw w ciepłe i jasne miejsce na miesiąc.
Co 3 dni mieszaj (poprzez potrząśnięcie słoikiem).
Po miesiącu przelej nalewkę przez lejek i gazę do czystej butelki.
Zakręć dobrze butelkę i odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca na miesiąc.
Nalewka po miesiącu leżakowania jest gotowa do picia.
Więcej informacji na temat nalewki z jagód
Bardzo łatwa i pyszna nalewka z jagód na spirytusie to super pomysł na najlepszy, domowy alkohol. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jagód – to sprawdzony przepis. Ten alkoholowy napój jest słodki i pełny smaku. Przepis na nalewkę z jagód wymaga w sumie dwóch miesięcy oczekiwania. To proste proporcje, które dadzą esencjonalny, intensywny alkohol. Samo zrobienie nalewki to kwestia kilku minut. Jak zacznie się sezon na jagody, koniecznie go wykorzystaj i zrób taki sprawdzony przepis na najlepszy alkoholowy napój.
Nalewka z jagód jest to najlepsza, domowa mikstura na bazie spirytusu, czarnych jagód oraz cukru. Jest niezwykle łatwa i szybka do zrobienia. Taki pomysł na alkohol poszerzy Twój asortyment – możesz podarować go bliskiej osobie albo zaserwować na imprezie. Z tym sprawdzonym przepisem, nalewka z jagód będzie prosta do wykonania. W nalewce z jagód znajdują się proste proporcje: 500 ml spirytusu, 1 kg owoców oraz 800 g cukru. Ta proporcja cukru do owoców i alkoholu jest idealna.
Podczas przygotowywania nalewki zachodzą dwa procesy. Pierwszym jest maceracja, a drugim leżakowanie. Dla nalewki z jagód zaleca się przeprowadzenie maceracji w odwrotnych warunkach niż leżakowanie. Do maceracji trzeba zapewnić światło oraz cieplejszą temperaturę. Leżakowanie natomiast powinno być przeprowadzane w pomieszczeniu, w którym nie ma dostępu do słońca, jest ciemno i chłodno.
Jak zrobić nalewkę z jagód na spirytusie? Wystarczy umyć owoce, włożyć je do słoika wraz z cukrem i ze spirytusem. Wymieszaj i zakręć dobrze, po czym odstaw w ciepłe miejsce, gdzie jest jasno. Dobrym miejscem będzie parapet. Teraz należy czekać miesiąc. Podczas maceracji mieszaj – łatwo to zrobić poprzez wstrząśnięcie kilka razy słoikiem co 3 dni. Po miesiącu możesz przecedzić nalewkę do butelki. Zrób to za pomocą gazy oraz lejka. Butelkę dobrze zakręć i schowaj do leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu. Ponownie odczekaj miesiąc. Po tym czasie możesz cieszyć się najlepszym przepisem na nalewkę z jagód. Pamiętaj, że im dłużej nalewka leżakuje, tym staje się ona lepsza. Domowa nalewka z jagód najlepsza będzie po minimum 3 miesiącach leżakowania, ale jak wspomniano, po miesiącu już można próbować.
Jak zrobisz nalewkę z jagód, można ją bardzo długo przechowywać.
Przepis na nalewkę z jagód najlepiej przygotować z owoców świeżych.
Dobrym pomysłem na niemarnowanie jest wykorzystanie owoców do ciasta lub deseru. Genialnie sprawdzą się jako dodatek do kremu. Możesz nim przełożyć tort lub placka. Owoce można również zjeść solo.
Alergeny w nalewce z jagód
Lista alergenów dla nalewki z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z jagód
Wartości odżywcze nalewki z jagód
Jedzenie jagód wpływa na poprawę wzroku. Jagody dobrze działają na przewód pokarmowy. Zawierają antocyjany, które mają wartości antynowotworowe. Dodatek cukru i alkoholu sprawia, że nie jest to napój zalecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Nie jest wskazany także w chorobach wątroby i trzustki.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.