Nalewka z jabłek

Opublikowano: 25.06.2021 r., 23:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłkowa nalewka w butelce
Nalewka z jabłek
Tradycyjny, polski, domowy trunek, czyli nalewka z jabłek, z wyczuwalnym cynamonowym aromatem. Idealna na przyjęcia, przygotowywana na wódce lub spirytusie.
Przygotowanie 15 min
80 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Jabłko (1000 g)
  • Spirytus (750 ml)
  • Cukier (350 g)
  • Cytryna - 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
butelka szklana

Przepis na nalewkę z jabłek krok po kroku

Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego słoika.

Dodaj plastry cytryny, cynamon i cukier.

Zalej wodą (ok. 1-1,5 szklanki) i spirytusem.

Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciemnym, ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki z jabłek

Nalewka z jabłek to tradycyjny polski trunek o bogatym i pysznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego rodzaju alkoholu. Przepis na nalewkę z jabłek jest prosty i szybki w przygotowaniu, sprawdzi się też na wiele okazje. To bardzo ciekawy dodatek do deserów, a w szczególności słodkich ciast, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z ich smakiem. Szybka nalewka z jabłek z cynamonem to oryginalny sposób na wykorzystanie tych owoców w swojej kuchni. Przepis na to jak zrobić nalewkę z pigwy, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Wystarczy kilka prostych kroków, aby móc skosztować tego oryginalnego smaku domowej, samodzielnie robionej nalewki. Nalewkę możesz zrobić zarówno na wódce, jak również na spirytusie. Świetnie smakuje przygotowana zarówno z jabłek papierówek, jak również z jabłek antonówek, chociaż my polecamy w szczególności tą drugą odmianę. Połączenie smaku jabłek z cynamonem sprawia, że smak nalewki jest jeszcze ciekawszy i bardziej aromatyczny. Dzięki temu nie będzie zbyt mdła. Przedstawiamy przepis na najlepszą, domową nalewkę z jabłek, uniwersalną na wiele okazji. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą. Nalewka z jabłek z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko jako samodzielny trunek, ale również jako ciekawy i oryginalny dodatek do ciast, czy deserów, które podkręcą ich smak i aromat. Aby przygotować nalewkę potrzebujesz wyłącznie jabłek, wybranego alkoholu - wódki lub spirytusu oraz cukru. Opcjonalnie możesz dodać również miód oraz przyprawy, na przykład cynamon lub inne przyprawy korzenne. Wystarczy, że pokroisz jabłka na mniejsze cząstki, zasypiesz cukrem, przyprawami, zalejesz wodą i alkoholem i odstawisz w szczelnie zamkniętych słoikach na około 6 tygodni. Choć czas oczekiwania na to, aż nalewka z jabłek z cynamonem będzie gotowa jest dość długi zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, aby ostatecznie cieszyć się tym smakiem.

Alergeny w nalewce z jabłek

Lista alergenów dla nalewki z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z jabłek

Wartości odżywcze nalewki z jabłek

na 100g gotowej potrawy

Alkohol, ze względu na to, że wpływa negatywnie na wiele funkcje organizmu, a w przypadku nalewek ma także wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo cukru, powinien być przeznaczony wyłącznie do okazjonalnego spożycia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
161.22
80.61
Białko (g)
0.22
0.11
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
21.88
10.94
Węglowodany przyswajalne (g)
20.59
10.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.05
0.02
Foliany (µg (mcg))
2.26
1.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.52
0.76
Potas (mg)
56.11
28.05
Wapń (mg)
5.02
2.51
Fosfor (mg)
7.37
3.68
Magnez (mg)
2.87
1.43
Żelazo (mg)
0.07
0.04
Cynk (mg)
0.02
0.01
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z jabłek 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z jabłek

Koszt składników
88.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Spirytus
750 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
60.00
Za 750 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
88.10