Nalewka z dziurawca
- Kwiat dziurawca (150 g)
- Wódka 4 niepełne szklanki (800 ml)
- Spirytus 2 niepełne szklanki (400 ml)
Przepis na nalewka z dziurawca krok po kroku
Kwiaty dziurawca umieść w słoiku.
Zalej je wódką i spirytusem.
Odstaw w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie przecedź i wlej do ozdobnej butelki.
Nalewkę przechowuj w ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki z dziurawca
Nalewka z dziurawca to bardzo dobry pomysł na trunek o właściwościach wspomagających nasze zdrowie. Nalewka ma piękny czerwony kolor. Przygotowuje się ją z kwiatów lub liści dziurawca, które należy zebrać samodzielnie. Nalewka może zostać wypita samodzielnie lub jako dodatek do herbaty. Nalewka z dziurawca nie jest rodzajem nalewki do popróbowania. Spożywa się ją raczej w celach zdrowotnych. Przepis na nalewkę z dziurawca jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kwiaty dziurawca, wódka, spirytus.
Jak zrobić nalewkę z dziurawca? Kwiaty dziurawca umieść w słoiku. Zalej je wódką i spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przecedź i wlej do ozdobnej butelki. Nalewkę przechowuj w ciemnym miejscu.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując domowa nalewka to prosty przepis na lekarstwo na bezsenność oraz stany depresyjne. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej nalewki. Właściwości nalewki z dziurawca to także łagodzenie bólu brzucha oraz reumatyzmu. Nalewką można nacierać skórę lub pić rozcieńczoną z wodą. Aby wspomóc działanie nalewki należy nacierać wybrane części ciała olejem z dziurawca. Nalewka z dziurawca jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w ciemnym miejscu przez kilka lat. Nalewka nie traci swoich właściwości podczas przechowywania.
Alergeny w nalewce z dziurawca
Lista alergenów dla nalewki z dziurawca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z dziurawca
Wartości odżywcze nalewki z dziurawca
Nalewka z dziurawca to napój wysoko procentowy. Zawiera on dużą ilość kalorii, nie ma jednak żadnych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Nalewka nie powinna być spożywana przez osoby poniżej 18 roku życia.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.