Nalewka z czosnku niedźwiedziego
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Czosnek niedźwiedzi świeży - 3 garści (300 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
Przepis na nalewkę z czosnku niedźwiedziego krok po kroku
Liście czosnku dokładnie umyj.
Przełóż umyte liście czosnku do szklanego naczynia.
Wlej spirytus i wymieszaj.
Dodaj łyżkę miodu i odrobinę soku z cytryny. Delikatnie rozgnieć liście i odstaw na 2-3 dni.
Odcedź liście od nalewki i przelej ją do szklanej butelki.
Więcej informacji na temat nalewki z czosnku niedźwiedziego
Nalewka z czosnku niedźwiedziego przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z czosnku niedźwiedziego jest banalnie prosty. Będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w większości sklepów. Potrzebujesz
Czosnek niedźwiedzi, spirytus i opcjonalnie odrobina miodu może on być spadziowy lub akacjowy, cytryna.
W kwestii alkoholu postawiłam na spirytus – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Domowa nalewka może też powstać na wódce, jednak te ziołowe nalewki na wódce są dużo bardziej delikatne i należy dodać więcej mięty. Zdecydowanie bardziej aromatyczna powstaje na spirytusie.
Dokładnie jak powstaje nasza najlepsza, domowa nalewka opisuję nieco niżej. Koniecznie zobacz i poznaj mój sprawdzony przepis. Domowa nalewka nie wymaga długiego przygotowania, ale należy uzbroić się w cierpliwość, potrzebne jest kilka dni, aby ona „leżakowała” w międzyczasie koniecznie należy do niej zaglądać i mieszać, po to, aby miód się rozpuścił, a wszystkie składniki uwolniły swój aromat.
Nalewka z czosnku to pomysł na rozgrzewający trunek w ciągu chłodniejszych dni.
Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Dodatkowo, aby wykonać nalewkę z czosnku nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.
Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój prosty przepis i skosztuj nalewki w domu. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.
Alergeny w nalewce z czosnku niedźwiedziego
Lista alergenów dla nalewki z czosnku niedźwiedziego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na nalewkę z czosnku niedźwiedziego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czosnek niedźwiedzi świeży
Wartości odżywcze nalewki z czosnku niedźwiedziego
Zamiast miodu możesz postawić na odrobinę cukru.
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.