Nalewka z czereśni
- Czereśnie (1200 g)
- Spirytus (1200 ml)
- Cukier (600 g)
- Cytryna (100 g)
Przepis na nalewka z czereśni krok po kroku
Czereśnie umyj i sprawdź czy nie są robaczywe, wydryluj. Wsyp do czystego słoika.
Dodaj cukier i wymieszaj. Zalej spirytusem. Dodaj skórkę z cytryny i sok z niej wyciśnięty.
Odstaw na 8 tygodni.
Po tym czasie odcedź na sicie owoce a trunek przelej do ozdobnych butelek.
Więcej informacji na temat nalewki z czereśni
Nalewka z czereśni to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem ciemnych lub jasnych czereśni. Czereśniówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Umili wieczór ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna, powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Przepis na nalewkę czereśniową jest bardzo prosty, więc nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Jedynym minusem przygotowywania tego typu nalewki jest dość długi czas oczekiwania. Czereśnie muszą leżakować w spirytusie 8 tygodni od momentu przygotowania.
Jak zrobić nalewkę z czereśni: wydryluj czereśnie. Przygotuj duży słoik, w którym wymieszasz wszystkie składniki, umieść w nim czereśnie, cukier, spirytus, sok z cytryny oraz obraną z niej skórkę. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na 8 tygodni. Nalewkę czereśniową możesz przygotować na wódce, jednakże jeśli całą objętość spirytusu zamienisz na wódkę uzyskasz wtedy likier z czereśni. Ma on zdecydowanie mniejszą zawartość alkoholu niż nalewka na bazie spirytusu.
Nalewka przygotowana z ciemnych czereśni będzie miała ciemny kolor, gdy natomiast przygotujesz ją z jasnych czereśni uzyska barwę słomkowo-żółtą. Czereśniówka wspaniale rozgrzewa - idealnie nadaje się na chłodne jesienne wieczory. Wspomaga trawienie, niegdyś zalecano picie kieliszka do ciężkostrawnego posiłku. Przypisuje się jej również właściwości łagodzące reumatyzm.
Same w sobie czereśnie mają właściwości poprawiające pracę naszego organizmu. Mają właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości witaminy C. Są źródłem cyjanidyny, która wspomaga leczenie artretyzmu i ma działanie przeciwzapalne. Czereśnie są bogatym źródłem potasu dzięki czemu wspomagają pracę serca.
Podsumowując nalewka z czereśni sprawdzi się świetnie nie tylko na spotkaniach ze znajomymi, dodatku do ciast i deserów. Kieliszeczek raz na jakiś czas wspomoże trawienie, może załagodzić reumatyzm a nawet pomóc w bólach artretycznych.
Alergeny w nalewce z czereśni
Lista alergenów dla nalewki z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z czereśni
Wartości odżywcze nalewki z czereśni
Nalewka z czereśni to doskonały dodatek do herbaty. Jest to potrawa na bazie alkoholu, dlatego nie powinny go spożywać osoby niepełnoletnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.