Przepis na nalewkę z czeremchy krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, gaza, lejek, butelka szklana

Owoce oczyść z szypułek, umyj i włóż do słoika.

Odstaw na 2 godziny i dodaj alkohol. Wymieszaj.

Dobrze zamknij słoik.

Wstaw słoik w ciepłe i w miarę jasne miejsce na 2 miesiące.

Podczas tego czasu mieszaj wszystko, wstrząsając słoik — co 3 dni.

Gdy minie 2 miesiące, przecedź nalewkę do czystej butelki (za pomocą lejka i gazy).

Butelkę dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez minimum 6 miesięcy.

Nalewka z czeremchy
Nalewka z czeremchy
Koszt przygotowania dania
60.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
54

Nalewka z czeremchy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce z czeremchy

Nalewka z czeremchy to doskonały pomysł na walkę z wieloma chorobami i dolegliwościami. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czeremchy amerykańskiej. Dobra alkoholowa mikstura na spirytusie i wódce wpłynie korzystnie na Twój organizm. W przepisie na nalewkę z czeremchy występują jedynie cztery składniki. Proporcje są proste i idealne do otrzymania dobrego, leczniczego napoju. Sprawdź, jaki jest najlepszy pomysł na uspokojenie albo kaszel – nalewka z czeremchy ma o wiele więcej dobroczynnych, cennych wartości.

Nalewka z czeremchy to preparat leczniczy o szerokim zastosowaniu. Robi się ją z takich składników jak świeże owoce czeremchy amerykańskiej, cukru, spirytusu i wódki. Przepis na nalewkę z czeremchy robi się w kilka minut, ale trzeba dosyć długo czekać, aż będzie dobra. W sumie potrzeba aż osiem miesięcy czekania. Jest to bardzo prosty przepis, który możesz zrobić sam. Proporcje to 1 kg owoców, 700 ml wódki, 300 ml spirytusu i 400 g cukru. Dzięki takim proporcjom uzyskasz odpowiednio mocny alkohol.

Jak zrobić nalewkę z czeremchy na spirytusie i wódce? W tym prostym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Z owoców usuń szypułki, umyj je i umieść w słoiku wraz z cukrem. Odstaw na dwie godziny i połącz ze spirytusem i wódką. Wymieszaj, zakręć słoik i postaw go w jasnym i ciepłym miejscu (na przykład na parapecie). Okres maceracji trwa dwa miesiące. W tym czasie, co trzy dni wstrząśnij słoikiem, by wymieszać składniki. Po upływie dwóch miesięcy przelej nalewkę do czystej butelki. Przyda się do tego lejek i gaza. Butelkę zakręć i pozostaw na około sześć miesięcy – nich leżakuje. Nalewka będzie dobra po minimum półrocznym leżakowaniu. Im dużej nalewka z czeremchy leżakuje, tym jest lepsza.

Przepis na nalewkę z czeremchy wykorzystuje się głównie w leczeniu takich schorzeń jak suchy kaszel lub dysfunkcje przewodu pokarmowego. Jak zrobisz nalewkę z czeremchy, stosuj ją na biegunkę, ale też i na zatwardzenie. Stosowanie jej jest dobrym pomysłem na walkę ze stresem. Nalewka z czeremchy ma działanie antybakteryjne, więc świetnie wspiera organizm w walce z infekcją (na przykład przeziębieniem). Przy przeziębieniu zaleca się pić od 50 do 100 ml nalewki. Nalewka z czeremchy dobrze radzi sobie z bólami menstruacyjnymi. Taki prosty przepis, a tak wiele korzyści. Naprawdę warto.

Jeżeli chodzi o owoce czeremchy, nie należy zjadać pestek. W miąższu owoców czeremchy amerykańskiej nie ma związków toksycznych. Zbyt duża ilość czeremchy w diecie może powodować rozwolnienie. Warto o tym wiedzieć.

Wartości odżywcze nalewki z czeremchy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z czeremchy 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z czeremchy

Lista alergenów dla nalewki z czeremchy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z czeremchy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • owoce czeremchy amerykańskiej (świeże)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z czeremchy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wódka
700 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 2
35.00
Za 700 ml
Spirytus
300 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
24.00
Za 300 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Owoce czeremchy amerykańskiej (świeże)
1000 g
Jak oceniasz przepis na nalewkę z czeremchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób