Nalewka z borówek

Opublikowano: 03.03.2022 r., 14:15 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszki z nalewką i borówki
Nalewka z borówek
Wypróbuj sprawdzony i najlepszy przepis na wyśmienitą nalewkę z borówek. Pyszna, lekka nalewka owocowa jest smacznym dodatkiem do deseru.
Przygotowanie 30240 min
73 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 76 porcji
  • Borówka amerykańska (2000 g)
  • Cukier - 2 szklanki (400 g)
  • Spirytus - 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sitko, butelka szklana, słoik 5 l

Przepis na nalewkę z borówek krok po kroku

Borówki umyj, osusz i przełóż do słoika.

Zasyp borówki cukrem, zakręć słoik i dostaw na 3 dni w ciepłe, ale nie słoneczne miejsce.

Po tym czasie dodaj spirytus i 3 szklanki wody. Odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce.

Po tym czasie odlej płyn, odsącz dokładnie owoce i przelej nalewkę do butelek.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z borówek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat nalewki z borówek

Nalewka z borówek to kolejna, fajna propozycja na domową, owocową nalewkę. Jest ona smacznym dodatkiem jako trunek do deserów, ale z jej wykorzystaniem możesz przygotować także ciasta, torty, desery czy sosy.

Nalewkę możesz wykonać na spirytusie lub na wódce. W zależności od tego, jaką moc nalewki chcesz osiągnąć, wykorzystaj, któryś z alkoholi. Nalewkę możesz także przygotować z mieszanki spirytusu i wódki, w takich proporcjach, które będą Ci najlepiej odpowiadać. Możesz zmieszać wódkę ze spirytusem pół na pół. Możesz dodać ćwierć porcji wódki a pozostała część spirytusu lub na odwrót. Nalewkę z borówek możesz przygotować także na bimbrze.

Nalewka z borówki amerykańskiej jest nie tylko smaczna, ale posiada ona także właściwości zdrowotne. Nalewka z borówki amerykańskiej wykazuje działanie uspokajające, przeciwbólowe, łagodzące infekcje, odtruwające, obniżające poziom cholesterolu i glukozy we krwi, lecznicze w stanach zapalnych układu moczowego, przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że aby nalewki działały leczniczo, powinny być spożywane w ilościach umiarkowanych. Wiele nalewek podaje się w kroplach, dotyczy to szczególnie nalewek ziołowych, nalewki owocowe zazwyczaj podawane są w mililitrach, zazwyczaj nieprzekraczających 25 mililitrów.

Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nalewkę tą, jak każdą owocową, wykonuje się metodą maceracji owoców w alkoholu. Maceracja polega na ekstrakcji składników zawartych w owocach pod wpływem alkoholu. Proces maceracji powinien być przeprowadzany w szklanym naczyniu oraz w ciepłym i słonecznym miejscu. Macerację soczystych owoców powinno przeprowadzać się na spirytusie, ponieważ mocny alkohol lepiej wydobywa składniki z soku owocowego. Maceracja na wódce powinna trwać dłużej aby wszystkie związki smakowe miały czas na przejście do alkoholu. Maceracje w wódce poleca się do produktów, które zawierają mniej wilgoci, jak na przykład zioła. Jak zrobić nalewkę z borówek dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Nalewka z borówek to pyszny, domowy trunek, który możesz wykorzystać na wiele sposobów.

Alergeny w nalewce z borówek

Lista alergenów dla nalewki z borówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z borówek

Wartości odżywcze nalewki z borówek

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z borówek to pyszny trunek alkoholowy jednak aby nie wpłynęła negatywnie na nasze zdrowie, powinna być spożywana z umiarem, okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
146.76
73.38
Białko (g)
0.44
0.22
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
20.24
10.12
Węglowodany przyswajalne (g)
18.83
9.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.71
2.85
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.25
0.12
Foliany (µg (mcg))
3.53
1.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.00
0.50
Potas (mg)
45.82
22.91
Wapń (mg)
3.65
1.82
Fosfor (mg)
8.53
4.26
Magnez (mg)
3.53
1.76
Żelazo (mg)
0.17
0.09
Cynk (mg)
0.10
0.05
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z borówek 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z borówek

Koszt składników
178.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
2000 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 16
96.00
Za 2000 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Spirytus
1000 ml
4 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
178.50