Przepis na nalewkę pomarańczową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, gaza, butelka szklana

Do garnka wlej szklankę wody, doprowadź ją do wrzenia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.

Do słoika wlej wódkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz syrop cukrowy.

Składniki dokładnie wymieszaj i zakręć słoik. Słoik wstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 2 tygodnie.

Po tym czasie zawartość słoika przecedź przez gazę i nalewkę przelej do szklanych butelek.

Butelki zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Nalewka pomarańczowa podana w kieliszku.
Nalewka pomarańczowa
Koszt przygotowania dania
37.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
49

Nalewka pomarańczowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce pomarańczowej

Nalewka pomarańczowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę. Domowa nalewka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Umili wieczór ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na wódce, dlatego powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Smaczna nalewka może zostać również przygotowana na spirytusie. Sprawdzony przepis na nalewkę pomarańczową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania nalewki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, pomarańcze, wódka oraz woda. Proporcje do wykonania pysznej nalewki można dowolnie modyfikować — w przepisie wykorzystamy jedną część wody oraz dwie części wódki.

Jak zrobić nalewkę z pomarańczy? Do garnka wlej szklankę wody, doprowadź ją do wrzenia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do słoika wlej wódkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz syrop cukrowy. Składniki dokładnie wymieszaj i zakręć słoik. Słoik wstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie zawartość słoika przecedź przez gazę i nalewkę przelej do szklanych butelek. Butelki zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.

Podsumowując pyszna nalewka z pomarańczy świetnie sprawdzi się jako dodatek do romantycznej kolacji. Łatwa w przygotowaniu nalewka świetnie sprawdzi się również podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Nalewka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić ją na kilka miesięcy do leżakowania.

Wartości odżywcze nalewki pomarańczowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
100.78 kcal
201.55 kcal
Białko
0.51 g
1.02 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.03 mg

Węglowodany w nalewce pomarańczowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.27 g
22.55 g
Węglowodany przyswajalne
9.53 g
19.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
3.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.16 g
0.32 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.12 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
8.01 µg (mcg)
16.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
32.77 mg
65.53 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Niacyna
0.29 mg
0.59 mg
Foliany
12.38 µg (mcg)
24.76 µg (mcg)
Beta karoten
51.70 µg (mcg)
103.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
0.27 mg
0.54 mg
Potas
123.60 mg
247.20 mg
Wapń
31.34 mg
62.68 mg
Fosfor
9.71 mg
19.42 mg
Magnez
7.28 mg
14.56 mg
Żelazo
0.08 mg
0.15 mg
Cynk
0.07 mg
0.14 mg
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki pomarańczowej 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce pomarańczowej

Lista alergenów dla nalewki pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę pomarańczową

Cena przygotowania nalewki pomarańczowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Pomarańcza
1500 g
5 dużych sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
12.00
Za 1500 g
Wódka
500 ml
2 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę pomarańczową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób