Przepis na nalewkę na piołunie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, butelka szklana

Piołun dokładnie umyj i oczyść, a następnie przełóż do szklanego naczynia.

Zalej całość spirytusem i wymieszaj.

Delikatnie rozgnieć, dodaj sok z cytryny i miód.

Wymieszaj i odstaw na 2-5 dni.

Zlej nalewkę przez gazę lub sitko do szklanej butelki.

nalewka na piołunie
Nalewka na piołunie
Koszt przygotowania dania
41.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Nalewka na piołunie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce na piołunie

Nalewka na piołunie przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę na piołunie jest banalnie prosty. Będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w większości sklepów. Potrzebujesz

piołun, spirytus i opcjonalnie odrobina miodu może on być spadziowy lub akacjowy, cytryna.

W kwestii alkoholu postawiłam na spirytus – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Domowa nalewka może też powstać na wódce, jednak te ziołowe nalewki na wódce są dużo bardziej delikatne i należy dodać więcej mięty. Zdecydowanie bardziej aromatyczna powstaje na spirytusie.

Dokładnie jak zrobić nalewkę na piołunie opisuję nieco niżej. Koniecznie zobacz i poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że jest najlepsza. Domowa nalewka nie wymaga długiego przygotowania, ale należy uzbroić się w cierpliwość, potrzebne jest kilka dni, aby ona „leżakowała” w międzyczasie koniecznie należy do niej zaglądać i mieszać, po to, aby miód się rozpuścił, a wszystkie składniki uwolniły swój aromat.

Lecznicza nalewka na piołunie to pomysł na rozgrzewający trunek w ciągu chłodniejszych dni.

Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Dodatkowo, aby wykonać nalewkę z czosnku nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.

Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój prosty przepis i skosztuj nalewki w domu. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.

Wartości odżywcze nalewki na piołunie

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki na piołunie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce na piołunie

Lista alergenów dla nalewki na piołunie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę na piołunie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • piołun
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki na piołunie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Piołun
400 g
4 garści
Jak oceniasz przepis na nalewkę na piołunie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób