Przepis na nalewkę miętową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
mięta świeża
To będzie niezbędne
sitko, miska, butelka szklana, słoik 2l, filtr do kawy

Dokładnie umyj około 70-80 gramów mięty, gałązek z listkami.

Gałązki przetnij na pół lub na trzy i przełóż do słoika.

Miętę zalej spirytusem 95%.

Słoik zakręć i schowaj w ciemne miejsce na 3 dni.

Po 3 dniach wyciągnij gałązki, przełóż do miski i zalej 500 ml ciepłej wody. po 5 minutach odcedź a gałązki wyrzuć.

Do jeszcze ciepłej wody dodaj cukier, mieszaj aż się rozpuści a następnie poczekaj do całkowitego przestudzenia i dodaj do alkoholu.

Odstaw nalewkę na jeden dzień.

Przefiltruj nalewkę i przelej do butelki.

Nalewka miętowa podana w dwóch kieliszkach, obok listki mięty
Nalewka miętowa
Koszt przygotowania dania
53.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
132 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Nalewka miętowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce miętowej

Nalewka miętowa to jedna z propozycji nalewek ziołowych. Jest ona orzeźwiająca w smaku, delikatnie słodka oraz z lekko wyczuwalną nutą alkoholu. Rozgrzewające właściwości alkoholu są równoważone przez chłodzące właściwości mięty.

Zielona nalewka ze świeżej mięty może zostać przygotowana zarówno na wódce jak i na spirytusie. Nalewka przygotowana na wódce będzie delikatniejsza a w smaku będzie dominować smak mięty. Nalewka przygotowana na spirytusie będzie dużo mocniejsza a smak alkoholu będzie nieznacznie się wybijał. Nalewkę z mięty możesz także przygotować na spirytusie i wódce dzięki czemu wypośrodkujesz jej moc. Proporcje wódki do spirytusu możesz dowolnie modyfikować według swoich preferencji. Nalewka z liści mięty smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest ona wtedy mocno rozgrzewająca. Z jej użyciem możesz przygotować różne drinki, na przykład możesz dodać ją do lemoniady cytrynowej, przygotować ją z tequilą, sokiem jabłkowym czy innym napojem. Domowa nalewka przygotowana z liści mięty sprawdzi się także jako dodatek do dania głównego czy deseru. Oprócz wyśmienitego smaku posiada ona jeszcze właściwości zdrowotne. Nalewka posiada łagodne właściwości uspokajające, nieznacznie pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ma delikatne działanie bakteriobójcze przewodu pokarmowego. Pomaga ona likwidować wzdęcia oraz pomaga w walce z niestrawnością pokarmową. Przepis na nalewkę miętową jest bardzo łatwy w wykonaniu, wystarczy jedynie parę składników aby stworzyć wyjątkową w smaku nalewkę. Jak zrobić nalewkę miętową dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Nalewka miętowa to fantastyczny trunek, który z łatwością wykonasz samodzielnie w domu. Domowa nalewka z liści mięty sprawdzi się nie tylko do picia ale także jako składnik deserów.

Wartości odżywcze nalewki miętowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
265.00 kcal
132.50 kcal

Witaminy w przepisie na nalewkę miętową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę miętową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
3.45 mg
1.72 mg
Potas
47.67 mg
23.84 mg
Żelazo
0.44 mg
0.22 mg
Miedź
0.04 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki miętowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce miętowej

Lista alergenów dla nalewki miętowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę miętową

Cena przygotowania nalewki miętowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Spirytus
600 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
48.00
Za 600 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mięta
80 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Liczba porcji:
Koszt składników
88.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę miętową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób