Przepis na nalewkę kokosową krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
sitko, gaza, butelka szklana, słoik 500 ml

Wiórki kokosowe przesyp do słoika. Zalej wódką i spirytusem i pozostaw na 2 tygodnie.

Wiórki codziennie przemieszaj.

Sitko wyłóż gazą i odciśnij wiórki kokosowe. Możesz także zblendować wiórki.

Do płynu wyciśniętego z wiórek kokosowych dolej mleko zagęszczone. Wymieszaj.

Jeśli wolisz mniej słodką nalewkę użyć jednego mleka słodzonego a drugiego niesłodzonego. Jeśli wolisz bardziej słodkie, użyj obu puszek mleka słodzonego.

Nalewkę przelej do butelki. Przechowuj w lodówce.

Nalewka kokosowa podana w kieliszkach, obok orzechy kokosa
Nalewka kokosowa
Koszt przygotowania dania
51.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Nalewka kokosowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce kokosowej

Nalewka kokosowa to kolejna propozycja na domowy alkohol. Nalewki są to najczęściej wykonywane domowe alkohole ze względu na ich łatwość wykonania. Wykonana sposobem maceracji produktu, wymaga czasu, aby wszystkie cenne składniki przeszły do alkoholu. Nalewkę możesz przygotować zarówno na wódce, jak i na spirytusie, możesz także przygotować na mieszance spirytusu i wódki aby uzyskać satysfakcjonującą moc nalewki. Maceracja polega na ekstrakcji składników zawartych w owocach czy innych produktach, pod wpływem alkoholu. Proces maceracji powinien być przeprowadzany w szklanym naczyniu oraz w ciepłym i słonecznym miejscu. Macerację soczystych owoców powinno przeprowadzać się na spirytusie, ponieważ mocny alkohol lepiej wydobywa składniki z soku owocowego. Maceracja na wódce polecana jest do produktów mało soczystych, takim produktem są na przykład wiórki kokosowe.

Nalewka z wiórków kokosowych i mleka skondensowanego to prosta i łatwa w wykonaniu domowa nalewka. Wymaga ona czasu, jednak nie wymaga dużo Twojego nakładu pracy. Nalewka kokosowa z mlekiem skondensowanym jest nie tylko smacznym trunkiem, możesz z powodzeniem wykorzystać ją do deserów oraz drinków. Pamiętaj, że deserów przygotowanych z alkoholem nie wolno podawać dzieciom. Przepis na nalewkę kokosową jest analogiczny do wszystkich innych przepisów na nalewki. Wiórki kokosowe należy zalać alkoholem, odstawić w ciepłe miejsce, następnie odsączyć, dodać pozostałe składniki i gotowe. Wiórki kokosowe możesz wyrzucić, ale jeśli nie lubisz marnować produktów, takie wiórki możesz dodać do tortu, ciasta, deseru lub sałatki owocowej. Pamiętaj aby dań z wykorzystaniem takich wiórków kokosowych nie spożywały dzieci.

Nalewka kokosowa to fajna propozycja na domowy alkohol. Jest to coś innego niż klasyczne nalewki owocowe. Nalewka ta jest trochę szybsza w wykonaniu niż nalewki owocowe, a dodatkowo sprawdzony przepis sprawi, że możesz być pewny, że trunek się uda i będzie smakował świetnie.

Wartości odżywcze nalewki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
333.95 kcal
166.98 kcal
Białko
5.55 g
2.77 g

Węglowodany w nalewce kokosowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
35.45 g
17.72 g
Węglowodany przyswajalne
33.59 g
16.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.85 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
12.57 g
6.28 g
Tłuszcze nasycone
10.51 g
5.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.06 g
1.03 g
Tłuszcze jednonasycone
1.77 g
0.89 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.14 g
Cholesterol
20.48 mg
10.24 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę kokosową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
44.57 µg (mcg)
22.28 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
1.74 mg
0.87 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.07 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol
43.97 µg (mcg)
21.98 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.13 mg
Niacyna
0.20 mg
0.10 mg
Foliany
7.65 µg (mcg)
3.82 µg (mcg)
Beta karoten
8.43 µg (mcg)
4.22 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę kokosową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
80.98 mg
40.49 mg
Potas
285.57 mg
142.79 mg
Wapń
174.00 mg
87.00 mg
Fosfor
177.06 mg
88.53 mg
Magnez
25.89 mg
12.94 mg
Żelazo
0.50 mg
0.25 mg
Cynk
0.80 mg
0.40 mg
Miedź
0.11 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki kokosowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce kokosowej

Lista alergenów dla nalewki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania nalewki kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Wódka
250 ml
1 szklanka
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
1060 g
2 puszki
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 1060 g
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na nalewkę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób