Przepis na nalewkę czosnkową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, sok z cytryny, czosnek, miód
To będzie niezbędne
butelka szklana

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do słoików.

Zalej spirytusem, szczelnie zakręć i odstaw na 7-10 dni.

Po tym czasie przelej przez sitko, dodaj miód, sok z cytryny oraz plastry imbiru.

Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsca na 4-5 dni.

nalewka czosnkowa w szklanej butelce
Nalewka czosnkowa
Koszt przygotowania dania
55.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
42 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
55

Nalewka czosnkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce czosnkowej

Nalewka czosnkowa to jedna z najpopularniejszych, domowych nalewek, przygotowywana już od wielu pokoleń. Z pewnością większość z naszych babć i mam zawsze miała butelkę nalewki w spiżarni i sięgała po nią za każdym razem kiedy kogoś z rodziny dopadło przeziębienie. Choć ta mikstura z czosnku i spirytusu najczęściej kojarzona jest właśnie z leczeniem infekcji, przeziębień i wzmacnianiem odporności w okresie jesienno zimowym, według medycyny tybetańskiej, skąd najprawdopodobniej pochodzi tradycyjny przepis na nalewkę czosnkową na spirytusie lub na wódce, ma też szereg innych, prozdrowotnych właściwości. Według starożytnej, chińskiej medycyny nalewka czosnkowo jest skuteczna na nadciśnienie, na cholesterol, choroby serca oraz infekcje i zakażenia. Mnisi tybetańscy już w VII wieku wychwalają nalewkę tybetańską, mówiąc i pisząc, że jest zdrowa i pomaga w leczeniu wielu chorób oraz gwarantuje długie życie. Rzeczywiście, czosnek sam w sobie ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości i korzystnie wpływa na organizm. Bywa nazywany naturalnym antybiotykiem, wspomaga organizm w walce z infekcjami, ma działanie przeciwzapalne oraz prebiotyczne, czyli wspiera mikroflorę jelitową. Mimo, to należy pamiętać, że alkohol nie jest i nie powinien być częstym elementem zdrowej diety, dlatego nalewka nadaje się wyłącznie do okazjonalnego spożycia. Jak zrobić nalewkę czosnkową? Będziesz potrzebować czosnku, alkoholu (wódki lub spirytusu) oraz miodu, cytryny i imbiru. Dzięki dodatku trzech ostatnich składników smak i zapach nalewki jest łagodniejszy i przyjemniejszy ponieważ nieco niweluje aromat, gorycz i ostrość czosnku. Aby przygotować nalewkę wystarczy, że drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek zalejesz wybranym alkoholem, dodasz plastry imbiru, kilka łyżek miodu oraz soku i plastrów z cytryny. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamknąć w słoiku i odstawić na kilka dni, w ciemnym miejscu. Jak widzisz nie jest to nic skomplikowanego i nie wymaga żadnym większych umiejętności kulinarnych, ani długiego czasu spędzonego w kuchni.

Wartości odżywcze nalewki czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
140.58 kcal
42.17 kcal
Białko
2.31 g
0.69 g

Węglowodany w nalewce czosnkowej

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
26.51 g
7.95 g
Węglowodany przyswajalne
24.82 g
7.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.69 g
0.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
0.72 g
0.21 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
0.17 g
Tłuszcze nienasycone
0.14 g
0.04 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.03 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę czosnkową

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
0.31 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
25.36 mg
7.61 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.01 mg
Niacyna
0.32 mg
0.10 mg
Foliany
5.77 µg (mcg)
1.73 µg (mcg)
Beta karoten
2.27 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę czosnkową

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
7.46 mg
2.24 mg
Potas
206.46 mg
61.94 mg
Wapń
59.50 mg
17.85 mg
Fosfor
51.42 mg
15.43 mg
Magnez
14.46 mg
4.34 mg
Żelazo
0.61 mg
0.18 mg
Cynk
0.40 mg
0.12 mg
Miedź
0.13 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki czosnkowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce czosnkowej

Lista alergenów dla nalewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę czosnkową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki czosnkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
350 g
ok. 35 ząbków
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 7
21.00
Za 350 g
Spirytus
200 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 ml
Imbir korzeń
150 g
15 plastrów
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cytryna
400 g
3 sztuki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
2.89
Za 400 g
Miód
200 g
10 łyżek
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Koszt składników
88.90
Jak oceniasz przepis na nalewkę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób