Nalewka bursztynowa
- Bursztyn (25 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na nalewkę bursztynową krok po kroku
Kawałki bursztynu przełóż do szklanej butelki.
Całość zalej spirytusem i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 14 dni.
Więcej informacji na temat nalewki bursztynowej
Nalewka bursztynowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę bursztynową jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kawałków bursztynu, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Bursztynówka może, także być przygotowywana na wódce.
Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie szybka i łatwa w każdej wersji, idealna na zimowe wieczory.
Zatem jak zrobić nalewkę z bursztynu?
W pierwszej kolejności kawałki bursztynu przełóż do szklanej butelki. Całość zalej spirytusem i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 14 dni.
Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.
Tak przygotowana nalewka będzie dobra za tydzień – 14 dni, wtedy już zdecydowanie mamy pewność o jej wyrazistym smaku. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Dodatkowo, aby wykonać bursztynówkę nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.
Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.
Skoro już wiesz, jakie ma ona właściwości, wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że nie tylko jest zdrowa, ale i najlepsza.
Alergeny w nalewce bursztynowej
Lista alergenów dla nalewki bursztynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę bursztynową
Wartości odżywcze nalewki bursztynowej
Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była nieco bardziej delikatna postaw na dodatek wódki w proporcjach 1:1 ze spirytusem.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.