Naleśniki ze szpinakiem i serem

Opublikowano: 29.03.2021 r., 9:27 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Sprawdź przepis na delikatne i puszyste naleśniki ze szpinakiem i serem twarogowym. Idealne jako obiad na ciepło oraz kolacja na zimno. Pyszne, sycące i pełne smaku.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia i Smażenie 15 min
423 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (195 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser twarogowy chudy - dwie kostki (500 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Cebula - pół dużej (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki - łyżeczka posiekanej (6 g)
  • Olej rzepakowy - łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem krok po kroku

Z mąki, jajek, szklanki wody oraz dużej szczypty soli przygotuj ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 5 minut. Następnie usmaż. Z podanej porcji wyjdzie 8 naleśników.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż aż będzie szklista i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (może również drobno posiekany). Dodaj szpinak, duś do momentu aż nie zwiędnie.

Przestudź szpinak aby był tylko lekko ciepły, dodaj twaróg, natkę pietruszki, około 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze dopraw.

Na naleśnika połóż porcję ciasta i złóż albo zwiń.

Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem to popularne danie wegetariańskie. Jest wiele wariacji smakowych naleśników ze szpinakiem, wersja z serem białym jest tą mniej popularną, jednak nie mniej pyszną. Naleśniki z twarogiem i szpinakiem to pełnowartościowe danie, które zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Aby danie było fit, mąkę tortową do przygotowania naleśników, możesz zamienić na pszenną pełnoziarnistą, przy dietach eliminacyjnych możesz wykorzystać mąkę owsianą, gryczaną lub ryżową. Wszystkie wymienione mąki będą również odpowiednie dla osób, które stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym.

Farsz do naleśników możesz przygotować ze świeżym szpinakiem lub z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Obie wersje smakują wyśmienicie, a użycie mrożonego szpinaku nie zmniejsza wartości odżywczych dania. Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, które powinno regularnie pojawia się w naszej diecie. Jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponad to żelaza i fosforu.

Twaróg jest źródłem pełnowartościowego białka, jego ilość w białym serze jest zbliżona do ilości w chudym mięsie. Jest dobrym źródłem cynku i potasu oraz witamin takich jak witamina A, witamina D oraz witamina B12. Jego właściwości są podobne do właściwości szpinaku ponieważ pomaga w leczeniu anemii, wzmacnia odporność organizmu, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, pozytywnie wpływa na wzrok oraz działanie układ nerwowego.

Przepis na naleśniki z serem i szpinakiem jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, nawet całe danie możesz przygotować dzień wcześniej, wystarczy, że odgrzejesz i masz pyszny, sycący obiad w zabiegany dzień.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i serem

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
107.25
423.64
Białko (g)
7.77
30.69
Fenyloalanina (mg)
0.35
1.39
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
13.96
55.14
Węglowodany przyswajalne (g)
12.83
50.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
4.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
2.27
8.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
5.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
2.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A (µg (mcg))
188.09
742.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.23
44.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.63
Witamina E (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.70
65.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
5.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
105.81
417.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2058.50
8131.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
187.43
740.35
Potas (mg)
269.19
1063.30
Wapń (mg)
67.01
264.70
Fosfor (mg)
96.30
380.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.34
135.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.25
8.88
Cynk (mg)
0.54
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem i serem

Koszt składników
50.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
195 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 195 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy chudy
500 g
dwie kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Cebula
50 g
pół dużej
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
6 g
łyżeczka posiekanej
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
50.30